Volledig scherm
Jan Huzen bekijkt na afloop de graafwerkzaamheden van de politie op een perceel in het Drentse Koekange, in het onderzoek naar de in 1992 verdwenen Willeke Dost (15). © ANP

Amerikaanse specialisten over zaak Willeke Dost: 'Grondradarbeelden verdacht genoeg om te graven’

Twee forensisch specialisten uit Amerika vinden een plek in de achtertuin van de pleegouders van de vermiste Willeke Dost uit Koekange verdacht genoeg om daar te gaan graven. Dat oordeel baseren ze op grondradarbeelden die ze hebben bestudeerd.

Dat stelt privé-detective Henri Nijhoff (56) uit Balkbrug, die eerder dit jaar de hulp van de Amerikanen inschakelde. Volgens Nijhoff is het onderzoek gedaan door forensisch specialisten op het gebied van grondradarbeelden, die werkzaam zijn bij de Amerikaanse politie.

Wie deze specialisten precies zijn, wil hij niet vertellen. ,,Ik heb ze beloofd om hun naam voorlopig niet prijs te geven. Ze zijn in elk geval geen onderdeel van een hobbyclub, maar echt van een gerenommeerde afdeling.”

Sterk vermoeden

Het oordeel van de Amerikanen is gebaseerd op enkele grondradarbeelden die eerder zijn gemaakt van een verdachte plek in de achtertuin van de woning aan de Koekanger Dwarsdijk. Hier woonde de 15-jarige Willeke Dost, tot ze in 1992 spoorloos verdween.

Nijhoff: ,,Aan de hand van de grondradarbeelden hebben de specialisten een sterk vermoeden dat op deze plek een lichaam zou kunnen liggen. Hun letterlijke woorden waren: ‘Het is verdacht genoeg om daar te gaan graven’.”

Bevindingen worden bestudeerd

Woordvoerder Melanie Kompier van het Openbaar Ministerie (OM) wil niet vooruitlopen op een eventuele nieuwe graafactie. Ze bevestigt wel dat de bevindingen uit Amerika recent zijn ontvangen. ,,Deze worden nu bestudeerd en besproken door het coldcaseteam en het OM. Het kan nog wel enkele weken duren voordat duidelijk wordt wat we precies met deze informatie gaan doen.”

Vaker gegraven

In het weiland achter de woning aan de Koekanger Dwarsdijk is al vaker gegraven in de zoektocht naar de vermiste Willeke Dost. De laatste graafactie dateert uit november 2018, toen de politie op aanwijzen van amateurspeurders Jan Huzen en Ab Bruintjes een deel van de tuin omploegde. Dit leverde geen spoor van het vermiste meisje op.

De plek waar het nu om gaat, ligt een stuk dichter bij de woning waar Willeke Dost woonde en hier is nog niet eerder gegraven. Zoekhonden van Signi sloegen vorig jaar op deze locatie aan, waarna er grondradarbeelden zijn gemaakt.

‘Ze hadden daar al veel eerder moeten graven’

Amateurspeurder Jan Huzen hoopt nu dat de bevindingen uit Amerika politie en justitie overtuigen om hier alsnog de schep in de grond te steken. ,,We hadden er zelf al meerder specialisten op de beelden losgelaten, die ook allemaal hetzelfde zeggen. Dus eigenlijk hadden ze daar al veel eerder moeten graven. Stel je vindt niets, dan kun je deze plek in elk geval uitsluiten.”