Twee originele goederenwagons op het herinneringscentrum Kamp Westerbork.
Volledig scherm
Twee originele goederenwagons op het herinneringscentrum Kamp Westerbork. © ANP

Bertien Minco nieuwe directeur Kamp Westerbork

Bertien Minco volgt Gerdien Verschoor op als algemeen directeur van Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Verschoor was drie jaar lang directeur. Haar opvolgster was de afgelopen vijf jaar voorzitter van de raad van toezicht van het herinneringscentrum, laat de organisatie weten.

 1. Ruim duizend wielrenners rijden ‘Climate Classic’ naar Groningen: ‘Pak de fiets en laat die auto staan’

  Ruim duizend wielren­ners rijden ‘Climate Classic’ naar Groningen: ‘Pak de fiets en laat die auto staan’

  Ruim duizend wielrenners fietsen vandaag dwars door Nederland om aandacht te vragen voor de gevolgen van klimaatverandering. De zogeheten Climate Classic gaat van Breda naar Groningen en volgt de denkbeeldige kustlijn die zou ontstaan “als de zeespiegel te ver doorstijgt”, legt organisator Cycling 4 Climate uit. De meest fanatieke fietsers leggen het hele traject van 375 kilometer af, kortere afstanden zijn ook mogelijk.
 2. Vijf jaar wachten op een huis: waarom uit kampen teruggekeerde Joden zo kil werden ontvangen
  PREMIUM

  Vijf jaar wachten op een huis: waarom uit kampen terugge­keer­de Joden zo kil werden ontvangen

  Na de bevrijding van kamp Westerbork is het jonge gezin Meijers ziek, uitgeput en wil niets liever dan terug naar Zutphen. Maar ja, dat mag alleen als Elie en Lien kunnen aantonen dat ze een woning hebben. Dat is het probleem. Nederlandse Joden die in 1945 terugkeerden uit de kampen, hoefden niet op een warme ontvangst te rekenen. Het kon jaren duren voordat ze in hun huis konden, omdat die in de oorlog was onteigend en opgekocht. ,,Het ging allemaal niet van harte.”