Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP

Boeren rond Drents Friese Wold moeten opgeven hoeveel water ze uit de grond pompen

Rond natuurgebied Drents Friese Wold wordt onderzocht of de hoeveelheid water die boeren uit de grond halen, klopt met de gegevens die het waterschap heeft.

,,We horen geluiden over beregening op plekken waar wij geen weet van hebben, dat checken we nu”, verduidelijkt een woordvoerder van het waterschap, ‘Wetterskip Fryslân’.

Natura2000-gebied

Bij dit onderzoek gaat het om een gebied in een straal van 1500 meter rond het natuurgebied Drents Friese Wold. Dit is een zogenaamd Natura2000-gebied. Er wordt gebruik gemaakt van een drone om de mogelijke grondwateronttrekking in beeld te brengen. De inventarisatie is donderdag begonnen en duurt ook vrijdag nog. In de loop van volgende week worden de resultaten verwacht.

Extra alert

Vanwege de droogte zegt het waterschap er extra alert te zijn hoeveel water de boeren precies uit de grond halen: ,,We controleren of de grondwateronttrekking die de boeren doorgeven klopt met de werkelijkheid.” Boeren die een vergunning hebben (meer dan 60 kubieke meter water per uur) of het hebben gemeld (minder dan 60 kubieke meter water per uur) zijn verplicht te rapporteren.

  1. Enige genderneutrale nijlpaard ter wereld overleden in dierenpark Wildlands Emmen

    Enige genderneu­tra­le nijlpaard ter wereld overleden in dierenpark Wildlands Emmen

    In het Wildlands-dierenpark in Emmen is het 11-jarige nijlpaard Hasana overleden. Omdat de dood van het dier onverwacht kwam en het park wilde weten hoe zij was gestorven, is ze overgebracht naar de Universiteit van Utrecht. Daar bleek iets heel bijzonders: Hasana bleek genderneutraal te zijn met zowel vrouwelijke als mannelijke kenmerken. Het is voor zover bekend het enige nijlpaard dat ooit met deze kenmerken is vastgelegd.