Volledig scherm
Emmen op de kaart © Shutterstock


Doek valt al na een week voor Noorderlicht Festival: 'Dit is te groot geweest voor Emmen’

Nog geen week na de start komt er vroegtijdig een einde aan het Noorderlicht Festival in het Rensenpark Emmen. De organisatie trok vrijdagochtend de stekker uit het lichtkunstfestival vanwege tegenvallende bezoekersaantallen.

,,Het was niet meer vol te houden”, zegt organisator Harm Jan van Oosten van stichting Cultuurbedrijf No Man’s Land. ,,We zagen de afgelopen dagen te weinig groei in het aantal bezoekers en dan is het risico te groot om door te gaan.”

Nog geen vierhonderd bezoekers

Volgens Van Oosten gokte No Man’s Land op tweeduizend bezoekers per week, maar sinds de opening - afgelopen zaterdag - stapten nog geen vierhonderd bezoekers over de drempel van het festival dat aanvankelijk vier weken zou duren. ,,Dan kan je nog een week wachten en hopen dat dat aantal ombuigt, maar gezien de kosten die maakt op het gebied van bijvoorbeeld programmering en beveiliging is het niet te doen. We zijn geen grote organisatie, zodat er elke dag geld bij moet.”

‘Wij zitten meer in de kleinkunstsfeer’

De organisatie wilde met het festival een lans breken voor de ‘opstap-cultuur’ van lichtkunstenaars. Waarom er weinig mensen op het festival - entree 6 euro per persoon - zijn afgekomen? ,,Hadden we meer PR moeten doen? Of een kleinschaligere opzet? Dat soort vragen hebben we ons de laatste twee dagen gesteld. Dit is simpelweg te groot geweest voor Emmen. Mensen verwachten een kerstmarkt met amusement, maar wij zitten veel meer in de kleinkunstsfeer. Daar is te weinig publiek voor.”

Van Oosten zegt dat de boekingen voor de komende drie weken netjes zijn afgezegd, evenals de andere betrokkenen. ,,Alles is netjes afgehandeld. Iedereen heeft begrip voor de situatie en we willen alles keurig oplossen. Het is wrang, want zo’n keuze van stopzetten is niet waar je het voor doet.”

De stichting Cultuurverblijf No Man’s Land in Emmen zet zich in voor kleinschalige kunst en cultuur. Zo wil Van Oosten samen met zijn compagnon Harrie Wegkamp de oude olifantenstal ombouwen tot poppodium en cultuurhuis.

Vandaag en morgen de laatste optredens

Noorderlicht sluit vanavond af met een optreden van matrakoor ‘Let’s Sing’ en morgen met ‘Mystic Motion’ en ‘De Wallen’. Wie een ticket heeft voor een van de dagen na 30 november kan contact opnemen met de organisatie via info@cultuurverblijfnomansland.nl.