Volledig scherm
Het gemeentehuis van Aa en Hunze in Gieten © Google Streetview


Drenthe bindt strijd aan met Groningen voor organisatie landelijk Dorpenfestival

Worden Gieten, Grolloo of Annen in juni het stralende middelpunt van het landelijke Dorpenfestival, of toch Tolbert in de Groningse gemeente Westerkwartier? Tussen Groningen en Drenthe is de strijd hierover woensdagavond losgebarsten.

Burgemeester Anno Wietze Hiemstra van Aa en Hunze meldde woensdagavond tijdens zijn nieuwjaarsspeech dat zijn gemeente de drie dorpen nomineert als gastheer voor het landelijke evenement. Enkele weken geleden schoof Westerkwartier Tolbert naar voren.

Beide gemeenten hebben zich in hun provincies verzekerd van steun. De P10, een organisatie van grote plattelandsgemeenten, de Drentse gemeenten en de provincie Drenthe hebben zich volgens Hiemstra achter Aa en Hunze geschaard, Westerkwartier zegt op zijn beurt steun te hebben van de Groningse gemeenten.

Dorpsleven in het zonnetje

Het Dorpenfestival vindt dit jaar voor het eerst plaats. Het moet 600 bezoekers trekken en zet het dorpsleven in het zonnetje. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en de Vereniging Nederlandse (VNG) organiseren het evenement en zij zijn op zoek naar een gastgemeente. Het festival moet op een inspirerende locatie plaatsvinden, staat in het bidboek.

De festivalgangers moeten er op vier plekken onderdak lezingen en workshops kunnen volgen, het moet mogelijk en toegestaan zijn om een beetje muziek te maken en de gastgemeente moet de deelnemers een paar aantrekkelijke excursies aanbieden, zoals in de vroege uren op pad met een ongediertebestrijder, of met een rechercheur op pad naar een verlaten drugslab. Vanwege het beperkte budget moet de gastgemeente de rekening van de afsluitende borrel betalen.

Optimistisch gestemd

Het evenement moet bestuurlijk Nederland beter op de hoogte brengen van het wel en wee van het platteland. Het is de tegenhanger van de Dag van de Stad.

„We doen een aanbod dat de organisatie niet kan weigeren”, aldus een optimistisch gestemde Hiemstra. Zijn gemeente gooit drie locaties in de aanbieding: het terrein van het Bluesfestival in Grolloo, de karakteristieke Brink in Annen en in Gieten is nog wel wat plaats naast het gemeentehuis om iets te organiseren. Volgens Hiemstra biedt het festival een uitgelezen kans om Nederland te laten zien hoe mooi en krachtig de dorpen in zijn gemeente zijn.

Postwagen in Tolbert

Westerkwartier denkt evenwel met zalencentrum De Postwagen in Tolbert ook een belangrijke troef in handen te hebben.

Hoe dan ook, de VNG en het ministerie van Binnenlandse Zaken beslissen binnenkort waar het festival gaat plaatsvinden. Een VNG-woordvoerster wil niet bekend maken hoeveel en welke gemeenten nog meer in de race zijn. „Gemeenten kunnen zich nog tot vrijdag nomineren. En in de loop van de volgende week maken we bekend wie in juni het zomerse feest mag organiseren.”