Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP XTRA


GHB-verslaafde doet satanische rituelen op graf van Danya (9) in Emmer-Compascuum

Kapot van verdriet en woedend was Rini Bertram (44) uit Emmer-Compascuum toen hij oktober vorig jaar ontdekte dat het graf van zijn 9-jarige dochter Danya was vernield. Een GHB-verslaafde man (27) uit Schoonebeek, die wordt verdacht van de grafschennis, moest vrijdag voor de politierechter verschijnen.

De vader van het meisje was bij de zitting aanwezig. ,,Onze dochter was meervoudig gehandicapt. Ze is juni 2018 onverwachts overleden door een streptokokkenbacterie”, vertelde hij na afloop. ,,We wonen tegenover de begraafplaats. Ik ga elke dag naar haar graf.” Op 22 oktober vorig jaar ontdekte Bertram dat er een ledlamp was verdwenen. ,,Er stonden voetstappen op het graf en werkstukjes van mijn kinderen waren vernield.”

Oproep op Facebook

De man uit Emmer-Compascuum plaatste een bericht op Facebook. Hij vroeg of iemand wist wie het graf van zijn dochtertje had vernield. De oproep leverde een stroom aan woedende reacties op, maar ook bruikbare tips naar de mogelijke dader. Tot verbazing van de vader van Danya waren de volgende dag opnieuw vernielingen gepleegd op haar graf. Een eenhoorn met gekleurde ledverlichting was verdwenen. Bertram deed aangifte bij de politie. ,,Ik heb direct gezegd dat we zelf op zoek zouden gaan naar de dader.” De politie nam deze mededeling voor kennisgeving aan.

‘Onder invloed van GHB riep hij de duivel op’

Bertram kreeg steeds meer tips. ,,Veel mensen kenden Danya. Ze was een heel vrolijk lief meisje. Iedereen noemde haar prinses Danya. Dat staat ook op haar graf. We hebben haar altijd zelf verzorgd en schreven daar veel over op Facebook.” De zoektocht naar de verdachte liep voorspoedig. ,,Hij had ondertussen die gestolen ledkaars al aan iemand aangeboden. Ook had hij filmpjes gemaakt van satanische rituelen die hij uitvoerde bij het graf. Onder invloed van GHB riep hij de duivel op, hij deed aan glaasje draaien.”

Ongeveer een week later kreeg Bertram de tip dat de verdachte in het winkelcentrum van Angelslo in Emmen liep. Hij is er samen met anderen meteen naartoe gegaan. En de man die hij zocht, bleek er inderdaad te zijn. ,,We hebben hem meegenomen in de auto. We zijn naar het politiebureau van Emmen gereden. Op de parkeerplaats bij het bureau heeft hij een bekentenis afgelegd. Hij zei dat het kwam door de GHB. We hebben zijn bekentenis op beeld vastgelegd.”

Zaak uitgesteld

Vrijdag stond de verdachte (27) uit Schoonebeek voor de politierechter. Hij zit ruim twee maanden vast. De strafzaak tegen hem is niet behandeld, omdat het reclasseringsrapport nog niet binnen was. Binnen dertig dagen moet de zaak van de rechter alsnog behandeld worden. Bertram wil ook dan bij de zitting zijn. ,,Ik hoop dat hij een straf krijgt die lang genoeg is om hem van zijn drugsverslaving af te krijgen. Wij hebben hem al vergeven. Dit moet hem niet zijn hele leven blijven achtervolgen.”