Volledig scherm
Het Huus van Taol is gevestigd in het raadhuis van Beilem © Google Streetview


Nieuwe directeur Huus van de Taol wil van stoffig imago af

Renate Snoeijing, de nieuwe directeur van het Huus van de Taol, stapte maandagochtend vrolijk haar nieuwe kantoor in Beilen binnen. ,,Ja, tuurlijk. Dit is een mooie uitdaging, ik heb er zin in!” Maar wie is Renate Snoeijing en wat is ze van plan?

Snoeijing (43), geboren in Witteveen en na verschillende omzwervingen nu woonachtig in Emmen, werkte tot voor kort naar tevredenheid als marketingmanager bij een hotelketen in Groningen. ,,De enige reden dat ik op de vacature klikte was omdat ik dacht: wat doen ze eigenlijk bij het Huus van de Taol en wat doet zo’n directeur dan?”

Uithangbord

Ze besloot te schrijven.,,Ze zochten bij het Huus van de Taol iemand uit het bedrijfsleven die misschien wat anders kijkt naar het Drents. En ze waren op zoek naar een nieuw uithangbord. Als ik dat allemaal bij elkaar optel, kom ik bij mezelf uit.”

Jongere doelgroep

Snoeijing studeerde, vanwege haar voorliefde voor talen, toerisme in Breda. Daarna volgden verschillende banen in de commerciële sector. Eén van haar prioriteiten als nieuwe directeur van Huus van de Taol is het imago. ,,Dat is misschien wat stoffig.” Daarom wil ze een jongere doelgroep aanspreken op de platforms waar ze te vinden zijn. ,,Als je denkt dat ze op Facebook zitten, gaat het fout. Je moet op Instagram, Snapchat of welke neie app er ook is. Als je ze wil bereiken moet je dat op de goeie manier doen. Op die platforms of op de plekken waar ze met elkaar Drents spreken. Echt, ze bint er genog.”

Drents stimuleren

Toch spreekt haar eigen dochter van 7, die de helft van de tijd bij Snoeijing en haar vriendin in Emmen woont, geen Drents. Hoe kan dat?,,Ze verstaat het wel. En ze spreekt een paar woordjes. Taalgevoel in bredere zin is net zo belangrijk.” Bovendien, misschien toont ze ooit nog belangstelling voor de taal, denkt Snoeijing.

,,Als we het Drents met elkaar wat beter neerzetten wordt het misschien gemakkelijker. De jeugd moet elkaar ook stimuleren. Bovendien: ik heb me onlangs laten vertellen dat kinderen die tweetalig opgroeien, ook met een dialect, veel gemakkelijker een volgende taal leren. Waarom zou je je kinderen dan geen Drents leren?”

Gloepens

De uitgebreide sollicitatieprocedure van drie rondes en een assessment waren een behoorlijke voorbereiding op haar nieuwe functie, vindt ze. ,,En in de vakantie heb ik een Drentstalige thriller gelezen. De paddenvanger van Anne Doornbos. Een spannend boek, bovendien speelt het in de omgeving waar ik vroeger kwam. Je herkent veel. Verder heb ik me ingelezen over wat het Huus van de Taol allemaal doet en wie er werken.”

Volgens Snoeijing mogen we allemaal best wat trotser zijn op het Drents. ,,Het is onze taal. Ik kan het niet ingewikkelder maken dan dat. Ik vind dat je trots mag zijn op waar je vandaan komt en daar hoort je taal ook bij.” Die trots ontbreekt bij Snoeijing niet. ,,De Snoeijings waren de eerste inwoners van Witteveen. Mijn grootouders kwamen er als allereerste aan”, vertelt ze.

Wat het Drents voor haar betekent? ,,Het is zo fijn om Drents te kunnen praten met mensen. Ik weet niet hoe ik mijn liefde voor het Drents anders moet omschrijven. Het is emotie.” Tot slot, haar favoriete Drentse woord? ,,Gloepens. Dat bekt gewoon lekker.”