Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Brandstichter woning Emmen veroordeeld tot tbs

Een 43-jarige man is voor brandstichting in zijn eigen woning veroordeeld tot tbs met voorwaarden. De brandstichter met psychische problemen raakte zelf zwaar gewond bij de brand.

De Emmenaar heeft zelf altijd ontkend dat hij in de nacht van 15 op 16 augustus 2017 zijn tussenwoning aan de Laan van de Eekharst in brand heeft gestoken. Maar de rechtbank acht het wel bewezen. Volgens de rechtbank heeft de brandweer voorkomen dat het vuur oversloeg naar andere woningen. De man had vooraf tegen zijn toenmalige vriendin gezegd dat hij de woning in brand zou steken als zij zou vertrekken.

Berichten op Facebook

De bewuste nacht was de vrouw bij hem weggegaan. Ook zijn er in het huis twee brandhaarden gevonden en wordt een technische oorzaak vrijwel uitgesloten door deskundigen. Kort voor de brand postte de Emmenaar berichten op Facebook, waaronder de tekst: Ik kan niet meer.

De man is ook schuldig bevonden aan bedreiging en mishandeling van zijn buurman en gijzeling van zijn ex. Hij verblijft nu al geruime tijd gedwongen in een psychiatrische kliniek. De rechtbank volgt het advies van deskundigen en dat is dat de behandeling in de kliniek moet worden voortgezet.