Burgemeesters ten strijde tegen thuisteelt: Vijf wietplantjes? Woning drie maanden dicht
Hennepkweek? Burgemeesters in Drenthe en Groningen sluiten steeds vaker woningen en panden nadat er wiet is aangetroffen. Bij de harde aanpak van thuistelers spant gemeente Emmen de kroon.
Vijf jaar geleden traden zeven Drentse en Groninger burgemeesters hard op tegen thuistelers. Nu is de situatie andersom: slechts 2 van de 24 burgemeesters maken geen gebruik van het recht panden op slot te gooien na de vondst van ten minste vijf hennepplanten.
Krachtens artikel 13b van de Opiumwet hoeft een burgemeester niet meer aan te tonen dat de openbare orde in het geding is bij een beslissing een drugspand te sluiten. De aanwezigheid van meer dan vijf wietplanten is sinds 2007 voldoende om een huis voor drie maanden dicht te timmeren. De bewoners komen dan op straat te staan.
De maatregel heeft een vlucht genomen in Drenthe en Groningen. Tussen 2014 en april 2019 werden in totaal 446 panden gesloten, blijkt uit cijfers van de gemeenten. In de jaren voor 2014 gebeurde dat 69 keer in de twee provincies.
Emmen koploper
Je ziet dat rechters de motivering van de sluiting steeds belangrijker zijn gaan vinden
De gemeente Emmen is koploper: 135 panden gingen op slot in bijna vijf jaar. Dat betekent dat de burgemeester van Emmen bijna een derde van alle sluitingen op zijn naam heeft staan. Emmen wordt gevolgd door Groningen (69 keer) en Hoogeveen (35 keer).
Van de 24 gemeenten in Drenthe en Groningen hebben alleen de burgemeesters van Noordenveld en Westerveld geen gebruik gemaakt panden van thuistelers te sluiten. Burgemeester Rikus Jager van de gemeente Westerveld vindt dat ook niet zijn taak. ,,Het strafrecht biedt voldoende mogelijkheden om op te treden”, laat Jager via zijn woordvoerder weten.
Hogere eisen
Onderzoekster Michelle Bruijn van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) onderzoekt de toepassing van artikel 13b Opiumwet. Dat steeds meer Drentse en Groningse burgemeesters naar dit bestuursdwangmiddel grijpen verbaast haar niet. ,,Dat past in de landelijke trend.” Volgens Bruijn is er sinds begin van dit jaar wel een lichte kentering bij de rechters te merken. ,,Rechters verwachten meer gemotiveerde besluiten van de burgemeester. Lange tijd hoefde een burgemeester eigenlijk alleen maar te verwijzen naar artikel 13b. Maar dat is sinds 2016 niet meer voldoende. Je ziet dat rechters de motivering van de sluiting steeds belangrijker zijn gaan vinden.”
Ondergrens
Niet alle burgemeesters hanteren overigens de strikte ondergrens van vijf planten. Pekela en Veendam kiezen vanaf 50 planten pas voor de harde lijn. In Pekela werden er de afgelopen jaren acht panden gesloten. Maar in 21 gevallen werd een woning, ondanks de vondst van hennepplanten, niet gesloten omdat anders ook minderjarige kinderen de dupe zouden zijn. ,,Deze gezinnen staan dan wel per direct onder toezicht’’, laat een woordvoerder van Pekela weten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Verdachten doden medewerkster zorginstelling Emmen woensdag voorgeleid
De twee jongemannen van 16 en 19 jaar oud, die verdacht worden van de fatale steekpartij bij de jeugdzorginstelling Yorneo in Emmen, worden morgen voorgeleid aan de rechter-commissaris, meldt het Openbaar Ministerie. Bij de steekpartij zaterdagavond kwam een medewerkster van de instelling, een 26-jarige vrouw uit Groningen, om het leven. -
Ook in ziekenhuizen luwt griepgolf, weinig operaties uitgesteld
Dat het aantal griepgevallen is gedaald, merken ook de ziekenhuizen. Ze hebben het nog steeds heel druk, maar de situatie wordt momenteel in elk geval niet erger en een groot deel heeft nog geen operaties hoeven afzeggen. Dat komt naar voren uit een rondgang van het ANP langs ongeveer veertig van de ruim zeventig ziekenhuizen in Nederland. -
PREMIUM8
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
Verdediger Dennis Vos verruilt PSV voor FC Emmen, contract tot zomer 2024 getekend
Verdediger Dennis Vos verruilt PSV voor FC Emmen. De 21-jarige linkervleugelverdediger tekent bij de club uit Drenthe een contract tot de zomer van 2024, met een optie voor een extra seizoen. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit.
-
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
-
-
Politie Drenthe houdt drie verdachten aan op verdenking van bankhelpdeskfraude
De politie heeft een drie verdachten aangehouden op verdenking van bankhelpdeskfraude in Assen, Eext en Rolde. Het gaat om een 18-jarige en 20-jarige man uit Groningen en een meisje (17) uit Zuidhorn. Het drietal heeft mogelijk slachtoffers opgelicht voor duizenden euro‘s. -
Dubbelslag Landry Dimata helpt NEC tegen matig FC Emmen aan vierde zege van het seizoen
NEC heeft tegen laagvlieger FC Emmen haar vierde zege van het seizoen geboekt. Grote man aan Nijmeegse zijde was Landry Dimata, die al voor rust twee keer scoorde en NEC op koers bracht voor een driepunter. Na de pauze kwam NEC niet meer in de problemen: 3-1.