Volledig scherm
2014-03-05 13:31:48 ILLUSTRATIE - Een rechter met wetboek in de rechtzaal. ANP XTRA ROOS KOOLE © ANP XTRA

'Buurjongen ziet verdachte brandstichter Emmen tussen vlammen met vlag zwaaien en hoort help, help’

Hoe gaat het met u?, vraagt de voorzitter van de rechtbank aan een 43-jarige Emmenaar. ,,Slecht”, antwoordt de man. Hij houdt zijn zwaar verbrande handen en armen in de lucht.

De verdachte raakte levensgevaarlijk gewond bij een brand in zijn woning ruim twee jaar geleden aan de Laan van de Eekharst in Emmen. Hij heeft op grote delen van zijn lichaam brandwonden. De man wordt ervan verdacht dat hij de brand in de tussenwoning in de wijk Emmerhout zelf heeft aangestoken. ,,Ik heb dat niet gedaan. Ik lag te slapen”, verklaart hij tegen de rechtbank.

‘Als je weggaat, steek ik huis in brand’

Maar zijn vriendin heeft tegen de politie verklaard dat de man tegen haar heeft gezegd: ‘als je weggaat, steek ik het huis in brand.’ Dat zou hij een paar keer herhaald hebben. Volgens de vriendin heeft hij een half kratje bier leeggedronken. De verdachte ontkent de brandstichting. ,,Zij lult uit haar nek. Ik ben om 11 uur naar bed gegaan. Toen ik wakker werd, stond het huis in brand.”

Bericht op Facebook: ‘Ik kan niet meer’

De bewuste nacht in augustus 2017 is de vriendin inderdaad boos vertrokken naar een buurman. Het stel dat allebei flink dronk had vaak ruzie. De conflicten liepen geregeld zo hoog op dat de politie moest komen. De avond van de brand zou de verdachte hebben geprobeerd om de vrouw te wurgen met een Nederlandse vlag. ,,Klopt niks van. Ik heb niet eens een vlag”, zegt de moeilijk verstaanbare Emmenaar. Om kwart over een ‘s nachts post hij enkele korte berichten op Facebook, waaronder: ‘Ik kan niet meer’.

Brandwondencentrum

Buurtbewoners bellen de politie rond twee uur ‘s nachts vanwege geluidsoverlast. Vrij snel daarna komt ook een brandmelding. Een buurjongen heeft de verdachte tussen de vlammen voor het slaapkamerraam zien staan. Hij zou met een vlag hebben gezwaaid en help, help hebben geroepen. Ook agenten hebben iemand zien staan op de eerste verdieping van het huis. De brandweer vindt de zwaar gewonde man. Hij wordt overbracht naar het brandwondencentrum in Groningen, waar hij drie weken in coma ligt.

Twee brandhaarden

Volgens de officier van justitie lijkt uit onderzoek dat de brand is aangestoken. Er zijn twee brandhaarden gevonden: op de trap en in de slaapkamer. Een technische oorzaak wordt uitgesloten. De politie stelt dat het een forse brand was die had kunnen overslaan naar andere woningen. De officier zegt dat er voldoende bewijs is dat de verdachte de brand heeft aangestoken. ,,Het was een levensgevaarlijke brand. In de omliggende woningen lagen mensen te slapen.”

Eis tbs met dwang

De Emmenaar heeft psychische stoornissen en een alcoholprobleem. Deskundigen adviseren om hem tbs met voorwaarden op te leggen. De officier concludeert dat nergens uit blijkt dat de verdachte wil meewerken aan behandeling. ,,De maatschappij moet beschermt worden. Uit oogpunt van veiligheid van de maatschappij en de noodzaak van behandeling eist de officier tbs met dwangverpleging.

Zijn advocaat Willem Bierens vindt dat er onvoldoende bewijs is dat de man verantwoordelijk is voor de brand. Hij pleit voor vrijspraak. De verdachte verblijft nu op last van de rechter in de kliniek Hoeve Boschoord, omdat hij een gevaar is voor zichzelf of anderen. Die rechterlijke machtiging wordt naar verwachting woensdag met een jaar verlengd. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.