Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Canadees concern won veel meer gas uit Drenthe dan toegestaan

Het Openbaar Ministerie (OM) doet onderzoek naar de versnelde winning uit kleine gasvelden.

Dat meldt Dagblad van het Noorden. Het tempo bij de winning van gas uit de kleine velden in Noordoost-Nederland is stevig opgevoerd. Hierbij wordt via bestaande gasputten geprobeerd nieuwe velden aan te boren. Dat gebeurt onder meer door via bestaande gasputten nieuwe velden aan te boren.

Uit productiecijfers die op internet te vinden zijn, blijkt dat het Canadese gasconcern Vermilion in het productieveld bij Diever de maximale productiehoeveelheid heeft overschreden, mogelijk met een factor drie.

Dat blijkt uit onderzoek van verschillende regionale omroepen, waaronder RTV Noord en RTV Drenthe. Dat er een onderzoek aan zat te komen is al langer bekend.

Strafrechtelijk onderzoek aangekondigd

In augustus 2017 meldde Dagblad van het Noorden dat het Openbaar Ministerie onderzoekt of er een strafrechtelijk onderzoek ingesteld kon worden.

Minister Wiebes van Economische Zaken kondigde recent aan dat de Groningse gaskraan versneld dicht wordt gedraaid. Eerder liet hij al weten dat ook de winning van gas uit de kleine velden gestaag wordt afgebouwd.