Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie © ANP

Christelijk Iraans gezin uit Hoogeveen mag niet in Nederland blijven

Het Iraanse gezin Ebadifard, moeder Zahra en zoons Abbas (18) en Erfan (17) uit Hoogeveen, mag niet in Nederland blijven. Dat besloot de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) maandag. De advocaat van het gezin gaat nog in beroep tegen de beslissing.

De Iraanse vluchtelingen verbleven ruim twee jaar in het asielzoekerscentrum in Hoogeveen. Tieners Abbas en Erfan gingen er naar het Roelof van Echtencollege en zaten op waterpolo bij ZPC. Daarnaast was het gezin erg betrokken bij de gereformeerde kerk.

Het gezin is hun thuisland ontvlucht omdat ze zich hebben bekeerd tot het Christendom. Dat levert in Iran acuut gevaar op, reden om een verblijfsstatus in Nederland aan te vragen. Maar de IND is niet overtuigd.

Een besluit van de IND werd al in december verwacht, maar bleef toen uit. Begin december werd het gezin Ebadifard opgepakt en vastgezet in het detentiecentrum in Zeist. Na een paar dagen opsluiting besloot de rechtbank in Groningen dat de gevangenschap moest worden beëindigd. In afwachting van het besluit, dat gisteren kwam, is het gezin overgebracht naar een azc elders in het land.

‘Wat moet ik doen om te bewijzen dat ik in God geloof?’

Esther van Dijken, prominent PvdA-lid uit Winsum en voorvechter van het Kinderpardon, zette zich de afgelopen tijd in voor het Iraanse gezin. ,,Je hoopt altijd op beter en dat mocht niet zo zijn”, zegt ze. Ze heeft maandagavond contact gehad met Abbas en Erfan. ,,Ze voelen pijn, verdriet en onmacht: ze begrijpen het niet. Wat moet ik doen om te bewijzen dat ik in God geloof?”, zeggen ze. ,,Ik vind het hartverscheurend. Echt hartverscheurend.”

Van Dijken stond de afgelopen jaren tientallen kinderen en gezinnen bij, onder wie de kinderen Howick en Lili en het Armeense gezin Tamrazyan, dat 97 dagen in de Bethelkapel in Den Haag verbleef.

‘Bewijzen waarom je het kan bewijzen’

,,Deze zaak is geen uitzondering”, zegt ze. ,,De toelatingseisen zijn gewoon heel streng in Nederland. Vooral als het om thema’s als geaardheid en geloof gaat. Het is heel moeilijk om aan te tonen dat je bekeerd bent of op hetzelfde geslacht valt. Bovendien wil de IND altijd meer: je moet haast bewijzen waarom je het kan bewijzen”, zegt ze.

De advocaat van het gezin gaat tegen de beslissing in beroep bij de rechtbank. ,,Tot die tijd zijn ze in elk geval in Nederland”, zegt Van Dijken. ,,Ze zijn erg verdrietig. Ze zijn in bewaring gezet, dat hakt er in. Veel mensen die ik spreek houden daar een trauma aan over”, vertelt ze. ,,Ze slapen onrustig, zijn bang. En daar komen de zorgen over hun vader nog bij.” Ook vader Ebadifard is Iran ontvlucht. Zijn vrouw en kinderen denken dat hij in Griekenland is, maar daar zijn ze niet zeker van.

Steun

Waar Van Dijken zich ook boos over maakt is dat het gezin de uitspraak van de rechter niet mag afwachten in Hoogeveen. ,,Daar hadden ze hun netwerk. Laat ze bij de kerk, de dominee, de school, op waterpolo: waar ze zoveel steun aan hebben op dit moment. ,,Maar het is een algemene regel van het COA dat je na detentie niet wordt teruggeplaatst naar de plek waar je vandaan komt.”

Hoogeveners maken zich grote zorgen om het gezin. Vrienden van de familie organiseerden in december een wake in Park Dwingeland. Een touringcar vol vrienden toog in december vanuit Hoogeveen naar het detentiecentrum in Zeist om het gezin een hart onder de riem te steken en te protesteren tegen hun uitzetting.

Wanneer de zaak precies voor de rechter komt, is op dit moment nog niet bekend.