Volledig scherm
Een ree. © Frans Nikkels

'Crepeer-reeën' verleden tijd door nieuwe Drentse regeling

Reeën die worden getroffen door een aanrijding hoeven niet langer onnodig te lijden. In opdracht van de provincie Drenthe is de Faunabeheereenheid Drenthe begonnen met een nieuwe valwildregeling.

Automobilisten die een aanrijding met een ree hebben gehad kunnen dat vanaf nu melden via een centraal telefoonnummer. Een vrijwilliger van de Faunabeheereenheid (FBE) Drenthe zoekt dan uit welke collega in de buurt van het ongeluk is. De collega, voorzien van jachtakte en verzekerd, komt dan ter plekke om te kijken of het dier nog te redden is of dat het uit zijn lijden moet worden verlost.

Langzame dood voorkomen

Quote

Dierenwel­zijn is het voornaams­te doel van de regeling, tweede doel is de kwaliteit van de registra­tie

Jan Rosing

Jaarlijks worden in Drenthe zo’n 600 reeën aangereden. Het komt regelmatig voor dat een dier zwaargewond het bos in strompelt om vervolgens een langzame, pijnlijke dood te sterven. De nieuwe regeling moet dat voorkomen. Daarnaast wil de provincie met de nieuwe regeling meer inzicht krijgen in oorzaken van ongelukken, zodat preventieve maatregelen genomen kunnen worden.

,,Dierenwelzijn is het voornaamste doel van de regeling, tweede doel is de kwaliteit van de registratie”, vertelt Jan Rosing van de Faunabeheereenheid. Tot dusverre ontbrak het de provincie aan inzicht in de aantallen en oorzaken van de aanrijdingen. Grootste manco tot nog toe? De meldkamer Noord-Nederland, waar verreweg de meeste meldingen van aanrijdingen binnen komen, wilde niet samenwerken met de Faunabeheereenheid.

Meldkamer werkt mee

Volgens Piet van Dijk, voorzitter van de FBE Drenthe, gaat de meldkamer dat straks wel doen. ,,In Groningen, Friesland en Drenthe hebben we nu een gelijksoortige regeling. We hebben het met Friesland afgestemd. Met Groningen moet dat nog definitief worden, maar daar verwacht ik geen problemen.”

De eenduidige werkwijze neemt volgens Van Dijk de eerdere bezwaren van de meldkamer weg. De politie geeft aan open te staan voor samenwerking en daarover gesprekken te voeren met de provincie en de Faunabeheereenheid. Op vragen over de werkwijze van de politie tot nog toe en obstakels die nog moeten worden uitgezocht voordat samenwerking een feit is geeft de politie geen antwoord.

Wat te doen na een aanrijding?
Via het centrale telefoonnummer 06-19240555 (24/7 bereikbaar) meld je het ongeluk aan de coördinator van de Faunabeheereenheid. Die belt één van de vrijwilligers die ter plekke komt om de situatie in te schatten. Is het dier nog te redden, dan schakelt de vrijwilliger de dierenambulance in. In het ergste geval wordt het dier snel en vakkundig uit zijn lijden verlost. De faunabeheereenheid zorgt daarnaast voor een goede registratie van het ongeluk. 

  1. Enige genderneutrale nijlpaard ter wereld overleden in dierenpark Wildlands Emmen

    Enige genderneu­tra­le nijlpaard ter wereld overleden in dierenpark Wildlands Emmen

    In het Wildlands-dierenpark in Emmen is het 11-jarige nijlpaard Hasana overleden. Omdat de dood van het dier onverwacht kwam en het park wilde weten hoe zij was gestorven, is ze overgebracht naar de Universiteit van Utrecht. Daar bleek iets heel bijzonders: Hasana bleek genderneutraal te zijn met zowel vrouwelijke als mannelijke kenmerken. Het is voor zover bekend het enige nijlpaard dat ooit met deze kenmerken is vastgelegd.