Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Dat de sneltrein een extra stop maakt, gebeurt vaker dan je denkt

De hoofdconducteur van de intercity tussen Groningen en Zwolle was donderdag 11 juli de held van de dag. Dankzij hem maakte de trein een extra stop in Hoogeveen, zodat een mevrouw haar operatie in het ziekenhuis niet zou missen. Maar dat kan niet zomaar.

Toen hoofdconducteur Sander Heling uit Assen en zijn machinist Joris Polman uit Beilen over de benarde situatie van de mevrouw hoorden, hoefden ze niet lang na te denken. De intercity een korte stop laten maken op station Hoogeveen, leek een logische oplossing. Dan zou de vrouw op tijd in het Ziekenhuis Bethesda zijn voor haar operatie.

Heling zei het echter zelf: ,,Ik kon niet anders dan deze oplossing bedenken, al ben ik natuurlijk afhankelijk van derden.” Die derde partij is de verkeersleiding. Heling en Polman moesten daar om toestemming vragen voor de extra stop, die uiteindelijk maar 30 seconden in beslag nam.

Ontregelen

De verkeersleiding zorgt dat de treinen veilig en (zo veel mogelijk) volgens dienstregeling rijden. En dat onvoorziene omstandigheden als storingen, defecten of ongelukken niet alles ontregelen. Het is niet ondenkbaar dat de dienstregeling iets wordt aangepast als dat een probleem oplost of later kopzorgen scheelt.

Zo kan de verkeersleiding een trein eventjes laten stoppen of langzamer laten rijden, omdat er op het traject iemand langs het spoor loopt of om een trein te laten passeren. Het gebeurt ook dat een intercity als stoptrein gaat rijden, nadat een sprinter op dat traject is komen te vervallen. Dan komen de passagiers toch op hun bestemming.

Uniek verzoekje

Toch was het verzoekje van Heling en Polman ‘best uniek’, aldus de woordvoerders van ProRail en de NS. Want een stopverzoek omdat een passagier in een verkeerde trein was gestapt en in de verkeerde klas was gaan zitten en daardoor in gesprek kwam met de conducteur die opmerkte dat de trein niet zou stoppen in Hoogeveen, waardoor de passagier een operatie in het ziekenhuis dreigde te missen... enfin.