Volledig scherm
Bezoekers in het thema Jungola in Wildlands Adventure Zoo. © ANP

De bruidsvlucht van de bladsnijdersmieren houdt Wildlands in de ban: 'Dit is uniek’

Een primeur voor dierenpark Wildlands in Emmen. De prinsessen onder de bladsnijdersmieren in Jungola zijn aan hun bruidsvlucht begonnen. Ze vliegen uit en planten zich voort. ,,En dat is uniek voor een dierentuin”, zegt woordvoerder Hanneke Wijshake.

Normaliter zoeken deze mieren in het wild eenmaal per jaar een eigen plek op. ,,Toekomstige koninginnen en vruchtbare mannetjes mieren gaan er dan op uit om een nieuwe kolonie te starten”, zegt Wijshake.

‘Ze kunnen bijten, maar zijn niet agressief’

Maar in Wildlands gebeurt die zogenaamde bruidsvlucht onder het toeziend oog van bezoekers in Jungola, de grote kas en tevens de grootste overdekte jungle waar olifanten, slangen, apen, vlinders en dus ook mieren samenleven.

,,Het gaat om een kleine honderd, maar vrij grote mieren”, vertelt Wijshake. ,,Bezoekers zouden die kunnen tegenkomen en daardoor wat raar opkijken. De diertjes kunnen bijten, maar zijn niet giftig. In ieder geval zijn ze niet agressief.”

Na acht weken komen de kleintjes

Het team van dierenverzorgers houdt de mieren nauwlettend in de gaten. ,,Niet alleen ten opzichte van bezoekers, maar ook hoe zo’n bruidsvlucht in z’n werk gaat. De bruidsvlucht zelf duurt maar een dag of drie, daarna vallen de vleugels af. Normaliter zouden na ongeveer acht weken de eerste werksters boven de grond moeten komen. Dat is het teken dat een nieuw mierenvolk is ontstaan. We houden sowieso twee mieren in de kweekruimte bij de vlinderkas apart om te bekijken of deze bevrucht zijn.”

Brandalarm

De mieren hielden in ieder geval donderdag ondernemend Emmen bezig, toen ondernemers tijdens de nieuwjaarslunch voor leden van de commerciële verenigingen in Jungola het mierenrelaas van parkdirecteur Erik van Engelen te horen kregen. Toen plots het brandalarm afging en er grappen werden gemaakt dat een vliegende mier de oorzaak zou kunnen zijn.

,,Nee, dat is niet aan de orde”, zegt Wijshake. Volgens haar gaat het om een storing bij hetzelfde brandalarm dat donderdag al tweemaal voor een korte ontruiming zorgde. ,,Het is puur toeval.”