Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP XTRA

De man die wethouder Jan Zwiers een klap gaf moet zich verantwoorden bij politierechter: vurige hoop op veroordeling

De man die wethouder Jan Zwiers uit Aalden een klap verkocht op het woonwagenkamp in Steenwijksmoer, moet zich 27 september verantwoorden voor de politierechter.

De bewoner van het kamp wordt mishandeling ten laste gelegd. ,,Vanwege de publieke functie van wethouder tillen wij hier zwaar aan’’, zegt OM-woordvoerder Bart Olmer.

Het voorval gebeurde vorig jaar oktober. Zwiers, wethouder in de gemeente Coevorden, nam onaangekondigd een kijkje op het kamp. Dit om zich voor te bereiden op een overleg dat hij later die dag zou hebben met Plaatselijk Belang Steenwijksmoer. Het overleg ging onder meer over de rommel op het kamp.

Verwensingen

Een van de bewoners was niet gediend van het onverwachte bezoek en slingerde eerst wat verwensingen naar Zwiers’ hoofd, gevolgd door een stomp. Bij de uitwijkmanoeuvre die volgde, viel Zwiers naar eigen zeggen op de grond. Hij toog met een blauw oog, een fikse schaafwond op zijn knie, een kapotte bril en een gescheurde broek naar het politiebureau om aangifte te doen.

Zijn belager reed hem achterna, omdat hij vond dat Zwiers hem juist had aangevallen. Hij werd aangehouden en verhoord.

Voor beide partijen is mediation ingezet, waarbij met een bemiddelaar is bekeken of ze nader tot elkaar konden komen wat betreft onder meer een schadevergoeding. ,,Maar het is niet volledig succesvol afgerond’’, zegt Olmer.

Hoop op veroordeling

Zwiers hoopt vurig dat de man wordt veroordeeld. ,,Het zou mij enorm teleurstellen als de rechter hem niet schuldig verklaart’’, zegt hij. ,,Ik heb aangifte gedaan omdat ik een voorbeeld wil stellen.’’

Hij zegt dat hij niet gebukt gaat onder de mishandeling, maar dat hij zijn werk wel heeft aangepast als het gaat om het woonwagenkamp. ,,Als daar gesprekken moeten worden gevoerd, dan doe ik dat niet meer. Dat lijkt me niet verstandig. Dat laat ik door een collega-wethouder doen.’’