Volledig scherm
Een koikarper wordt gevoed met de fles © ANP

Door brand gedupeerde handelaar in koikarpers uit Coevorden brengt vissen onder in Gelderland (en zoekt andere locatie)

De door brand gedupeerde koikarperhandelaar Peter Kluitenberg heeft de zending vissen vanuit Japan voorlopig ondergebracht bij een collega in het Gelderse Andelst. Voor zijn winkel Koivriend Coevorden is Kluitenberg op zoek naar tijdelijk een andere locatie.

In de nacht van maandag op dinsdag legde een felle brand zijn winkel aan de Looweg in de as. Minstens honderd veelal dure vissen kwamen daar bij om. Bewoners van vijf huizen nabij de zaak werden geëvacueerd. Niet alleen omdat de brand hun huizen bedreigde, er kwam eveneens asbest vrij. Het dak van de bedrijfsruimte was geheel van asbest.

Volgens Kluitenberg zijn asbestdeeltjes nu uit omliggende tuinen verwijderd. ,,De omgeving is ook weer vrijgegeven, maar ik kan vanwege asbest nog steeds niet mijn winkel in.’’

Schiphol

De avond na de brand moest Kluitenberg naar Schiphol om 150 koikarpers vanuit Japan op te halen. ,,Die zaten op het moment van de brand al in de lucht, dus die bestelling kon ik niet meer afzeggen. Ik zat er behoorlijk mee in de maag, want door de brand kon ik die vissen eigenlijk nergens kwijt. Er zijn wel mensen geweest die een schuurtje bij hun thuis aanboden. Dat was op zich natuurlijk fijn, maar dan had ik wel allemaal verschillende adressen gehad. Ik ben blij dat mijn collega in Gelderland aanbood de hele zending bij hem onder te brengen. De vissen moeten de eerste weken in quarantaine. Dat luistert nogal nauw, dus is het mooi dat iemand met verstand van zaken de verzorging op zich neemt.’’

Verzekeringswerk

Zelf is Kluitenberg de afgelopen dagen vooral bezig geweest met verzekeringswerk. Mogelijk bouwt de verhuurder van zijn zaak een nieuw pand op dezelfde plek. ,,Daar gaat natuurlijk nogal wat tijd inzitten, dus ben ik nu op zoek naar vervangende ruimte. De net geïmporteerde vissen komen namelijk over twee weken naar Coevorden. Dan moet ik die andere locatie wel hebben, al dan niet tijdelijk.’’

Geen brandstichting

De oorzaak van de brand is volgens de politie niet bekend. Er is geen reden om brandstichting te vermoeden, laat de politie weten.

 1. LIVE: 102.000 namen Holocaust-slachtoffers worden voorgelezen in Westerbork. Luister hier mee
  Play

  LIVE: 102.000 namen Holocaust-slachtof­fers worden voorgele­zen in Westerbork

  In herinneringscentrum Kamp Westerbork in Drenthe worden vanaf woensdag 22 januari om 17 uur zes dagen en vijf nachten lang de namen voorgelezen van de 102.000 Nederlanders die in de Tweede Wereldoorlog werden vermoord in of gedeporteerd naar Auschwitz, Sobibor, Theresiënstadt, Bergen Belsen en andere vernietigingskampen. Het voorlezen is op deze nieuwssite live te volgen en duurt tot 27 januari. Op die dag - 75 jaar na de bevrijding van Auschwitz - wordt de holocaust internationaal herdacht.
 2. Mede-verdachte Ruinerwold voelt zich onbegrepen: ‘Wat is er strafbaar aan geloven in God?’
  RECHTSZAAK RUINERWOLD

  Me­de-verdachte Ruinerwold voelt zich onbegrepen: ‘Wat is er strafbaar aan geloven in God?’

  De 67-jarige vader Gerrit-Jan van D. die negen jaar lang met zes kinderen in totale afzondering leefde op een boerderij in Ruinerwold, heeft zijn oudste kind een tijd lang verbannen naar een hondenhok. Zo liet hij zijn andere kinderen zien dat dit kind de familie in gevaar bracht. Mede-verdachte Josef B. vindt dat er niets verkeerds gebeurde. ,,Ik heb een rein geweten.”