Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Hollandse Hoogte / David Rozing

Drenten en Groningers betalen ook volgend jaar hoogste wegenelasting

Automobilisten in Drenthe en Groningen betalen volgend jaar opnieuw de meeste wegenbelasting. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Voor middenklassers zoals de VW Golf en de Skoda Octavia gaat de wegenbelasting zo’n 10 tot 20 euro omhoog. Dat schrijft het Dagblad van het Noorden. 

Ter vergelijking: In Noord-Holland, de goedkoopste provincie, zijn diesel- en benzinerijders zeven tientjes goedkoper uit dan in Drenthe en Groningen. De verschillen ontstaan doordat de wegenbelasting bestaat uit een rijksdeel en een provinciaal deel (de opcenten). De provincies hanteren verschillende tarieven.

Dit jaar is Drenthe nog duurder dan Groningen, maar Drenthe verhoogt de opcenten niet terwijl Groningen dat wel doet. Daardoor zijn beide provincies in 2020 nagenoeg even duur.

Extra fijnstofbelasting voor vuile diesels

Volgend jaar voert de Rijksoverheid een extra belasting in van 15% voor diesels die zeer veel fijnstof uitstoten. Eigenaren van oude diesels en diesels zonder roetfilter zijn daardoor al gauw enkele honderden euro’s extra kwijt.

Op deze website van de RDW kun je nakijken hoeveel fijnstof jouw auto uitstoot.

  1. LIVE: 102.000 namen Holocaust-slachtoffers worden voorgelezen in Westerbork. Luister hier mee
    Play

    LIVE: 102.000 namen Holocaust-slachtof­fers worden voorgele­zen in Westerbork

    In herinneringscentrum Kamp Westerbork in Drenthe worden vanaf woensdag 22 januari om 17 uur zes dagen en vijf nachten lang de namen voorgelezen van de 102.000 Nederlanders die in de Tweede Wereldoorlog werden vermoord in of gedeporteerd naar Auschwitz, Sobibor, Theresiënstadt, Bergen Belsen en andere vernietigingskampen. Het voorlezen is op deze nieuwssite live te volgen en duurt tot 27 januari. Op die dag - 75 jaar na de bevrijding van Auschwitz - wordt de holocaust internationaal herdacht.