Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Drenthe legt vijf miljoen euro op tafel voor toekomst vakantieparken (en wil dat het Rijk hetzelfde doet)

Om de kwaliteit van Drentse vakantieparken op peil te houden, zijn de provincie en de gemeenten Aa en Hunze, Borger-Odoorn, Coevorden, Midden-Drenthe, Noordenveld, Westerveld, De Wolden bereid om vijf miljoen euro te investeren.

Dat doen zij middels het voorstel voor de Regio Deal Focus op Vrijetijdseconomie, waarmee zij samen met het Rijk inzetten op de boven- én onderkant van het aanbod aan vakantieparken. Enerzijds door het stimuleren van kansrijke ondernemers, anderzijds door te focussen op de sociaal-maatschappelijke problematiek en het bestrijden van criminaliteit en ondermijning die speelt op en rondom vakantieparken.

De betrokken gemeenten en de provincie Drenthe vragen het Rijk ook een bedrag van vijf miljoen euro te investeren.

Leegstand

Twee jaar geleden bleek uit onderzoek dat een deel van de vakantieparken onvoldoende toekomstperspectief heeft binnen de verblijfsrecreatie sector. Dit jaar toonde nader onderzoek aan dat op een deel van deze parken sprake is van sociaal-maatschappelijke problematiek en criminaliteit. Dat leidt tot minder gasten en dalende inkomsten, met verdere achteruitgang en leegstand tot gevolg. Die leegstand heeft een aanzuigende werking op doelgroepen die als ‘niet-recreatieve gebruikers’ kunnen worden getypeerd, zoals spoedzoekers die op de reguliere woningmarkt geen plek kunnen vinden, arbeidsmigranten, mensen die onder de radar willen blijven, maar ook criminelen.

Wethouder Jeroen Westendorp van de gemeente Noordenveld: ,,De parken krijgen onbedoeld te maken met ongewenste situaties met de bijbehorende problematiek. Gevolg is dat hun concurrentiepositie nog verder wordt verzwakt en inkomsten en investeringen verder dalen. In de samenwerking binnen de Regio Deal willen wij deze vicieuze cirkel doorbreken.”

Vicieuze cirkel doorbreken

Gedeputeerde Henk Brink: “In Drenthe werken we hard aan het behoud en de ontwikkeling van de vrijetijdseconomie. Voor de versterking van de verblijfsrecreatie zijn we in 2018 gestart met het Programma Vitale Vakantieparken Drenthe. Voor de economische kracht van de verblijfsrecreatie in Drenthe is echter een extra aanpak essentieel.”

Vrijetijdssector motor Drentse economie

De vrijetijdseconomie is met een omzet van 1,7 miljard euro een belangrijke motor van de Drentse economie. De vrijetijdseconomie speelt een belangrijke rol bij het op niveau houden van voorzieningen en draagt substantieel bij aan de leefbaarheid van het landelijke gebied in Drenthe. De sector is goed voor zo’n 24.000 banen aan directe en indirecte werkgelegenheid. De overnachtingen op vakantieparken leveren zo’n 300 miljoen euro op. In Drenthe vindt 65% van de overnachtingen plaats op vakantieparken, terwijl dat in Nederland gemiddeld 34 procent is. Het aantal overnachtingen op vakantieparken is de afgelopen jaren flink gestegen: van 3.437.000 overnachtingen in 2013 naar 4.626.000 overnachtingen in 2018.

  1. LIVE: 102.000 namen Holocaust-slachtoffers worden voorgelezen in Westerbork. Luister hier mee
    Play

    LIVE: 102.000 namen Holocaust-slachtof­fers worden voorgele­zen in Westerbork

    In herinneringscentrum Kamp Westerbork in Drenthe worden vanaf woensdag 22 januari om 17 uur zes dagen en vijf nachten lang de namen voorgelezen van de 102.000 Nederlanders die in de Tweede Wereldoorlog werden vermoord in of gedeporteerd naar Auschwitz, Sobibor, Theresiënstadt, Bergen Belsen en andere vernietigingskampen. Het voorlezen is op deze nieuwssite live te volgen en duurt tot 27 januari. Op die dag - 75 jaar na de bevrijding van Auschwitz - wordt de holocaust internationaal herdacht.