Volledig scherm
Marco Out, burgemeester van Assen. © assen.nl

Drenthe: wijkagent kan minder vaak ‘in de buurt’ zijn

De personeelskrapte bij de politie gaat vooral ten koste van de ‘handjes’ bij de basispolitie en de wijkagenten, merkt Marco Out (eerder VVD, sinds vorig jaar partijloos), burgemeester van Assen. ,,Dat zijn de plekken waar de gaten vallen”, zegt Out. ,,Er is meer werk dan dat er agenten zijn. Het duurt steeds langer voordat zaken worden opgepakt.”

Out ziet dat de politie in Noord-Nederland zich steeds meer tot de kerntaken beperkt. ,,Nooddiensten moeten natuurlijk gedraaid blijven worden. Dat gaat ten koste van de tijd die een wijkagent in ‘zijn’ buurt kan zijn”, zegt Out. ,,Het is begrijpelijk dat er harde keuzes gemaakt moeten worden. Maar we zijn de onderkant aan het bereiken van wat acceptabel is.”

Het op sterkte houden van de basispolitie wordt een grote opgave, ziet Out, aangezien de uitstroom van agenten die met pensioen gaan de komende jaren groot is. ,,Kunnen die aantallen wel gecompenseerd worden met wat er binnenkomt vanuit de politieacademie?”, vraagt Out zich af. ,,Dit maakt de werkdruk voor de agenten groter en de organisatie extra kwetsbaar.”

De burgemeesters kaarten dit probleem aan bij justitieminister Ferd Grapperhaus. ,,Hij ziet onze pijnpunten wel, maar oplossingen vanuit het ministerie komen nog maar mondjesmaat”, zegt Out.

Wielerevenementen

De politie-inzet bij bijvoorbeeld wielerevenenten, waar er nogal wat van zijn in Drenthe, wordt steeds verder terug gedraaid, ziet de Asser burgemeester. Hetzelfde constateert zijn collega Eric van Oosterhout (PvdA) van Emmen. ,,We hebben hier 300 evenementen per jaar. We noemen onszelf wel pretpark Emmen”, zegt Van Oosterhout. ,,Daar zit een grens aan, want de politie kan niet overal meer bij zijn.”

De afgelopen vijf jaar is het aantal agenten in Zuidoost-Drenthe afgenomen van 180 naar 150. ,,De strijd tegen ondermijning gaat ten kosten van de basisteams en de wijkagenten. De druk op de politie neemt daardoor hand over hand toe”, zegt Van Oosterhout. ,,Dat los je niet op door er een tandje bij te doen. Ik heb daar zeker zorgen over.”

Tegelijk constateert Van Oosterhout op zijn rondes langs de 35 wijken dorpen in zijn gemeente (107.000 inwoners) dat er nog altijd tevredenheid heerst over hoe bereikbaar de politie en de wijkagent zijn. ,,Dat vind ik heel knap van de politie. Dat de burger ondanks de toenemende druk op het korps toch tevreden is over de politie”, zegt Van Oosterhout.

  1. LIVE | Mede-verdachte Ruinerwold voelt zich onbegrepen: ‘Wat is er strafbaar aan geloven in God?’
    RECHTSZAAK RUINERWOLD

    LIVE | Me­de-verdachte Ruinerwold voelt zich onbegrepen: ‘Wat is er strafbaar aan geloven in God?’

    De 67-jarige vader Gerrit-Jan van D. die negen jaar lang met zes kinderen in totale afzondering leefde op een boerderij in Ruinerwold, heeft zijn oudste kind een tijd lang verbannen naar een hondenhok. Zo liet hij zijn andere kinderen zien dat dit kind de familie in gevaar bracht. Mede-verdachte Josef B. vindt dat er niets verkeerds gebeurde. ,,Ik heb een rein geweten.”