Volledig scherm
‘Onkruidverbrandertje’ door Vincent van Gogh. © EPA

Drents Museum toont Van Goghs ‘Onkruidverbrandertje’

Het Drents Museum in Assen toont vanaf vandaag het kunstwerk ‘Onkruidverbrandertje’ (1883), een werk van Vincent van Gogh dat vorige maand op een veiling in New York werd aangekocht.

De nieuwe aanwinst, die samen met het Van Gogh Museum is aangekocht, is toegevoegd aan de tentoonstelling Barbizon van het Noorden - De ontdekking van het Drentse landschap 1850 - 1950. Ze hebben er bij de veilig ruim 2,8 miljoen euro voor betaald.

Het werk toont een eenzame figuur op een verlaten vlakte bij avondschemering, verlicht door een vuurtje. Van Gogh schilderde het in Drenthe, waar hij in het najaar van 1883 verbleef en het landschap vastlegde in schilderijen en tekeningen. Dit is een van de weinige schilderijen uit deze periode die bewaard zijn gebleven.

In de jaren dertig werd het schilderij verworven door de kunsthandelaar Jacques Goudstikker, die in Amsterdam actief was. Hij stierf in 1940 op de vlucht naar het buitenland, waarna de Duitse bezetter zijn verzameling in handen kreeg. Later ging deze over naar de schoondochter van Goudstikker.

Bezoekers hebben vandaag gratis toegang en de openingstijden zijn verruimd van 09.00 uur tot 19.00 uur.

Volledig scherm
Harry Tupan (R), algemeen directeur van het Drents Museum en Adriaan Donselmann, plaatsvervangend algemeen directeur Van Gogh Museum. Het Drents Museum en het Van Gogh Museum hebben samen een nieuw schilderij van Vincent van Gogh aangekocht: Onkruidverbrandertje (1883). Het werk is afwisselend in beide musea te zien. ANP VINCENT JANNINK © ANP
  1. Mede-verdachte Ruinerwold voelt zich onbegrepen: ‘Wat is er strafbaar aan geloven in God?’
    RECHTSZAAK RUINERWOLD

    Me­de-verdachte Ruinerwold voelt zich onbegrepen: ‘Wat is er strafbaar aan geloven in God?’

    De 67-jarige vader Gerrit-Jan van D. die negen jaar lang met zes kinderen in totale afzondering leefde op een boerderij in Ruinerwold, heeft zijn oudste kind een tijd lang verbannen naar een hondenhok. Zo liet hij zijn andere kinderen zien dat dit kind de familie in gevaar bracht. Mede-verdachte Josef B. vindt dat er niets verkeerds gebeurde. ,,Ik heb een rein geweten.”