Drentse Statenleden stappen uit Forum voor Democratie. 'Het voelt als liefdesverdriet’
Vier Drentse Statenleden van Forum voor Democratie stappen uit de partij. Met pijn in het hart. „Het voelt als liefdesverdriet”, zegt Statenlid Rob Camies uit Emmen.
Delen per e-mail
Twee Statenleden, Hendrikus Velzing en Johnny Bos, vinden de beslissing wat te snel gaan en blijven voorlopig lid van Forum. Velzing: „Maar we blijven goede vrienden met de rest van de fractie hoor. We hebben zeker geen ruzie.”
FvD’ers in Drenthe steunen landelijk partijbestuur (hoewel eentje Thierry Baudet nog steeds bewondert)
Het zijn hectische dagen, Camies neemt even de honneurs waar voor fractievoorzitter Thomas Blinde, die vrijdag een radio-optreden heeft bij het programma 1Op1. Al langer is duidelijk dat de Drenten zich niet kunnen vinden in de geradicaliseerde koers van Thierry Baudet en leden van de jongerenafdeling van de partij.
Haken en ogen
„Het is nog niet duidelijk in welke vorm we ons afsplitsen”, zegt Camies. „We willen daarover ook overleg hebben met onze achterban. Tenslotte hebben ze op Forum gestemd, niet op een andere partij. En we moeten ook nog uitzoeken welke haken en ogen er verder aan zitten.”
Zelf zegt Camies veel respect te hebben voor Thierry Baudet. De gebeurtenissen van de afgelopen dagen nopen de fractie echter deze stapt te nemen. „Veel prominenten van wie we ook een hooge pet op hebben, zijn ook uit de partij gestapt. Denk aan Annabel Nanninga.”
Luxepositie in Drenthe
Camies zegt dat de Drentse Statenfractie altijd een autonome koers heeft gevaren. „Ik durf te zeggen dat wij de meest gematigde afdeling zijn van het land. We hebben ook de luxe dat we in Drenthe wonen, de mooiste en rustigste plek van Nederland. Het is niet de Randstad, waar alles op zijn kop staat.”
Nu landelijk veel gematigde prominente Forumleden zijn vertrokken, vrezen de Drentse Statenleden dat er alleen kopstukken als jongerenvoorzitter Freek Jansen achterblijven. Jansen zou extreem rechtse denkbeelden hebben en niet optreden tegen jongeren die in appgroepen racistisch en antisemitisch gedachtegoed uitdragen.
„Ik ben altijd trouw, maar hiermee kunnen we ons niet vereenzelvigen”, zegt Camies. „Maar het voelt als liefdesverdriet.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Politie krijgt lekke band door spijkermat
Een politieauto heeft donderdagavond in Assen een lekke band gekregen door een spijkermat. De politie denkt dat het om een bewuste actie ging. Dat schrijft RTV Drenthe. -
AUTOTEST Test Citroën C3: strijd tegen de tand des tijds
Eigenzinnig design en comfort zijn van oudsher belangrijke pluspunten van de Citroën C3. Maar kan de huidige, vier jaar oude generatie de concurrentie nog wel aan? -
PREMIUM
1,5 meter afstand bewaren? Deze slimme blauwe lijn loopt met je mee
Je loopt een drukke ruimte binnen. Zeg, een stationshal of een beurs. Wanneer een andere bezoeker nadert, verschijnt er plotseling een blauwe streep op de vloer. Komt die persoon binnen de 1,5 meter afstand, dan komen er kronkels in de lijn. Als de afstand weer 1,5 meter is, trekt de lijn recht. Kunstenaar Jólan van der Wiel ontwikkelde het idee met Nick Verstand. In innovatiecentrum Civon in Ulft is inmiddels een werkende versie van het ‘smart distancing system’ te zien. -
Rechtbank houdt verdachte Drentse kofferbakmoord in cel
De 42-jarige Hans O. uit Emmen, verdacht van de moord op Ralf Meinema (31) uit Klazienaveen, blijft in elk geval de komende maanden in de cel. De rechtbank in Assen wees vrijdag een eerder deze week door zijn advocaten gedaan verzoek tot vrijlating af. -
OM: genoeg bewijs tegen verdachte kofferbakmoord Coevorden
Het Openbaar Ministerie meent vooralsnog genoeg bewijs te hebben tegen de 42-jarige Hans O. uit Emmen, die wordt verdacht van de moord op Ralf Meinema (31) uit Klazienaveen. Het slachtoffer werd op 31 maart 2017 dood gevonden in de kofferbak van zijn auto. De wagen lag half in het water van het Stieltjeskanaal bij Coevorden. Meinema bleek met geweld om het leven te zijn gebracht.
-
PREMIUM
Experts vrezen overal windmolens: ‘Ons land gaat in de uitverkoop’
Nederland krijgt er de komende jaren honderden windmolens en tienduizenden voetbalvelden aan zonneparken bij. Broodnodig om de klimaatdoelen te halen. Maar de weerstand groeit, want niemand wil windturbines van 250 meter hoog in zijn achtertuin. -
Rechters brengen bezoek aan verlamde hoofdverdachte om Ruinerwoldzaak voort te zetten
Volgende week doet de rechtbank Assen een ultieme poging om het proces tegen hoofdverdachte Gerrit Jan van D.in de Ruinerwoldzaak voort te zetten. -
PREMIUM
dupe partnertoets Pascalle mag nergens meer knippen, maar op steun hoeft ze niet te rekenen
Ze had zich het jubileum wel anders voorgesteld. Pascalle Thüss uit Hengelo komt al 25 jaar bij de mensen thuis, voor een knipbeurt of haarspoelinkje. Nu zit ze thuis, duimen te draaien. Op steun vanuit een van de regelingen van het Rijk hoeft ze niet te rekenen. De partnertoets nekt haar.