Volledig scherm
Archieffoto. © Thinkstock

Fataal ongeval Asser Boys: jeugdgevangenis voor M.B. (19) uit Smilde

Voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval is de 19-jarige M.B. uit Smilde veroordeeld tot een jaar jeugddetentie, waarvan negen maanden voorwaardelijk. B. had te veel gedronken voor een beginnend bestuurder en reed harder dan is toegestaan toen hij 19 september vorig jaar op de Lonerstraat in Assen tegen een boom botste.

Het Openbaar Ministerie had een jaar jeugddetentie, waarvan negen maanden voorwaardelijk, 100 uur werkstraf en twee jaar rijontzegging geëist. Die straf heeft het hof overgenomen. Bij het ongeval kwamen twee spelers (19) van voetbalclub Asser Boys om het leven: teamgenoten en dorpsgenoten uit Smilde die bij B. in de auto zaten. B. reed 65 kilometer per uur, waar 30 kilometer was toegestaan. Ook had de automobilist alcohol in zijn bloed met een waarde van 0,49 promille. Te veel voor een beginnende bestuurder.

Verkeersheuvel verkeerd ingeschat

,,Ik had de verkeersheuvel in de weg verkeerd ingeschat”, zei B twee weken geleden bij de behandeling van het hoger beroep. ,,Ik reed te hard bij het inhalen.” Eerder dit jaar werd de automobilist veroordeeld tot een werkstraf 240 uur en 10 maanden voorwaardelijke jeugddetentie voor het veroorzaken van het ongeluk. De rechtbank legde de man ook een rijontzegging op van twee jaar.

Het Openbaar Ministerie (OM) vond de straf te laag en ging in hoger beroep. Voor een deel van de nabestaanden en slachtoffers die het ongeval overleefden, is het onverteerbaar dat B. niet naar een jeugdgevangenis hoeft.