Fiets gestolen? Pepper de politierobot kan je helpen!

Aangifte doen bij een robot van de politie, in de nabije toekomst is het misschien de normaalste zaak van de wereld. De politie Noord-Nederland experimenteert met Pepper, een politierobot.

„Hallo ik ben Pepper, ik werk sinds kort bij de politie”, een vrouwenstem klinkt door de hal van het politiebureau aan de Weiersstraat in Assen. Het geluid komt uit een witte robot met grote donkere ogen. Het apparaat met een soort iPad op haar buik, ontvangt vrijdagochtend de bezoekers van het politiebureau.

De politie vraagt zich af of de robot een toevoeging is voor de dienstverlening op de politiebureau’s. „Mensen die een simpele vraag hebben zouden op deze manier geholpen kunnen worden, zonder dat ze in de rij hoeven staan”, zegt politiewoordvoerder Anthony Hogeveen. Als voorbeeld noemt hij mensen die een gevonden voorwerp bij de politie willen inleveren. „Daarvoor moet je bij de gemeente zijn. De robot kan je doorverwijzen met op het scherm een routebeschrijving naar het gemeentehuis.”

‘Menselijk contact blijft altijd mogelijk’

„U kunt tegen mij praten of op mijn scherm klikken”, zegt Pepper tegen Nicole Landsbergen. Zij komt aangifte doen op het politiebureau en wordt door de robot vriendelijk doorverwezen naar een medewerker van de politie. Het is voor Landsbergen de eerste ervaring met een robot. „Het voelt helemaal niet onpersoonlijk, dat komt omdat de robot zijn armen en hoofd kan bewegen.”

De robot kan een aangifte opnemen van een een fietsendiefstal, maar ernstigere zaken worden bezoekers doorverwezen naar een medewerker. Mensenlijk contact blijft altijd mogelijk volgens de politie. „We bekijken in hoeverre robotica iets voor ons kan betekenen”, zegt Naomi Hoekstra, chef Drenthe van de politie Noord-Nederland.

De robot zou daarvoor een manier kunnen zijn. Een andere mogelijkheid is een zuil met een computerscherm zoals je die tegenwoordig op meer plekken tegenkomt. Pepper heeft inmiddels proefgedraaid in Heerenveen, Hoogezand en Assen. „Werkt dit wel of werkt dit niet, we zijn het aan het uitproberen”, aldus Hoekstra.

Volledig scherm
Politierobot Pepper © videostill DvhN