Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Gasproducent Vermilion mag van rechter doorgaan met gaswinning bij Diever

Gasproducent Vermilion mag van de rechter doorgaan met de gaswinning bij Diever. De gemeente Westerveld en Milieudefensie maakten in 2016 bezwaar tegen het winningsplan, maar de rechter heeft die bezwaren van tafel geveegd. De twee partijen zagen ook hun bezwaar tegen het verhogen van de dagproductie op de mijnbouwlocatie Wapse nabij Diever sneuvelen.

Dat meldt Dagblad van het Noorden. De rechtbank oordeelt dat kan worden uitgegaan van de door Vermilion berekende onzekerheidsmarge en prognose van de bodemdaling. Met een door de minister aangepast voorschrift over de procedure van schadeafhandeling van Vermilion is voldoende inzicht gegeven op welke wijze deze procedure is ingericht, en welke rol en verantwoordelijkheid de minister daarin heeft.

‘Geen negatieve effecten voor het milieu’

Over de omgevingsvergunning voor het verhogen van de productiecapaciteit, oordeelt de rechtbank dat de (milieu)gevolgen van deze verhoging voldoende zijn onderzocht en dat de verhoging van de gasproductie niet zal leiden tot negatieve effecten.

In Nederland is Vermilion sinds 2004 actief in de opsporing en winning van aardgas. Deze activiteiten vinden plaats in de provincies Friesland, Noord-Holland, Drenthe, Zuid-Holland en Brabant.

  1. Zo bouwde Gerrit-Jan negen jaar lang aan zijn Utopia: een bijzonder inkijkje
    PREMIUM
    Dagboek

    Zo bouwde Ger­rit-Jan negen jaar lang aan zijn Utopia: een bijzonder inkijkje

    Niemand in Drenthe wist wat Gerrit-Jan van D. (67) negen jaar lang uitspookte op zijn boerderij in Ruinerwold. Maar voor zijn online vrienden bracht hij bijna dagelijks verslag uit. Met maar liefst 1600 foto’s en 80 filmpjes gaf hij hen een bijzonder inkijkje in het uitzonderlijke leven op de hoeve. Daaruit blijkt voor het eerst dat hij in het diepste geheim bouwde aan zijn eigen spirituele centrum. ,,Als het allemaal is geregeld, zal ik vrienden uitnodigen.’’ Dat er ook nog zes kinderen woonden, kreeg al die jaren niemand te horen.