Volledig scherm
Zorgverzekeraars, foto ter illustratie © ANP XTRA

Geen collectieve zorgkorting meer: minima met 'goedkope' gemeentepolis op kosten gejaagd

Veel zorgpremies stijgen door het verlagen van de collectieve korting. Dat geldt ook voor de meeste minima die via de gemeente een ‘goedkopere’ polis hebben.

Voor de gemeenten Emmen en Borger-Odoorn is dat reden om maar helemaal te stoppen met de speciale gemeentepolis voor minima. Deze gemeenten adviseren inwoners met een laag inkomen om over te stappen naar een andere, goedkopere zorgverzekering.

‘Helft stapt over’

Tv-programma Kassa waarschuwt dat de meeste minima in de praktijk niet overstappen. Daardoor zouden ze helemaal duurder uit zijn. Dat valt volgens de gemeente Emmen mee. Terwijl landelijk slechts 7 procent van de mensen overstapt op een andere zorgverzekering, blijkt in Emmen ruim de helft van de 1700 mensen die de minimapolis hadden over te stappen op een goedkopere polis.

‘Minima gebruiken veel zorg’

Niek Wezenberg van Bureau BS&F, dat voor veel gemeenten de minimapolis regelt, vindt de gemeente Emmen te optimistisch. ,,Wij vinden het een slecht idee om mensen met een laag inkomen de jungle van de zorgverzekeringen in te sturen. Veel gemeenten vinden ook dat we minima moeten beschermen tegen te lage verzekeringen. Want mensen met een minimuminkomen gebruiken in de praktijk vaak veel zorg.’’

Zorgpremievergelijkers zoals Independer, Zorgkiezer en Poliswijzer wijzen erop dat veel consumenten honderden euro’s te veel betalen voor hun zorgverzekering. Met name sommige polissen met collectieve korting via de werkgever, een vereniging of de gemeente zijn aan de dure kant.

 1. LIVE: 102.000 namen Holocaust-slachtoffers worden voorgelezen in Westerbork. Luister hier mee
  Play

  LIVE: 102.000 namen Holocaust-slachtof­fers worden voorgele­zen in Westerbork

  In herinneringscentrum Kamp Westerbork in Drenthe worden vanaf woensdag 22 januari om 17 uur zes dagen en vijf nachten lang de namen voorgelezen van de 102.000 Nederlanders die in de Tweede Wereldoorlog werden vermoord in of gedeporteerd naar Auschwitz, Sobibor, Theresiënstadt, Bergen Belsen en andere vernietigingskampen. Het voorlezen is op deze nieuwssite live te volgen en duurt tot 27 januari. Op die dag - 75 jaar na de bevrijding van Auschwitz - wordt de holocaust internationaal herdacht.
 2. Mede-verdachte Ruinerwold voelt zich onbegrepen: ‘Wat is er strafbaar aan geloven in God?’
  RECHTSZAAK RUINERWOLD

  Me­de-verdachte Ruinerwold voelt zich onbegrepen: ‘Wat is er strafbaar aan geloven in God?’

  De 67-jarige vader Gerrit-Jan van D. die negen jaar lang met zes kinderen in totale afzondering leefde op een boerderij in Ruinerwold, heeft zijn oudste kind een tijd lang verbannen naar een hondenhok. Zo liet hij zijn andere kinderen zien dat dit kind de familie in gevaar bracht. Mede-verdachte Josef B. vindt dat er niets verkeerds gebeurde. ,,Ik heb een rein geweten.”