Een reclamemast, foto ter illustratie
Volledig scherm
Een reclamemast, foto ter illustratie © Shutterstock

GroenLinks Midden-Drenthe wil geen 30 meter hoge reclamemast op bedrijventerrein Ossebroeken in Beilen

Op bedrijventerrein Ossebroeken 2 in Beilen kan nog steeds een reclamemast van dertig meter hoog verrijzen, ondanks de bezwaren die hier al tegen werden gemaakt door Natuur en Milieufederatie Drenthe en Stichting Het Drentse Landschap. GroenLinks Midden-Drenthe vraagt om opheldering van de gemeenteraad.

Het ontwerpbestemmingsplan Ossebroeken II, voor uitbreiding van bedrijventerrein Ossebroeken in Beilen, biedt ruimte voor een reclamemast van dertig meter. Zo’n reclamemast zal grote impact op het omliggende landschap hebben, meent GroenLinks Midden-Drenthe.

Drents landschap in de uitverkoop

Natuur en Milieufederatie Drenthe pleit voor een provinciale stop op reclamemasten in het Drentse landschap. Als het aan de gemeenten Midden-Drenthe en Hoogeveen ligt staat er volgens de federatie straks een lint van zes reclamemasten langs de A28. Twee daarvan staan al bij Hoogeveen in Assen, één is gepland op bedrijventerrein Assen Zuid en twee bij Pesse (bij tankstation Green Planet moet een reclamemast komen van 50 meter hoog) en Beilen. De gemeenten zetten daarmee het Drents landschap in de uitverkoop, vindt de federatie.

Massaal protest Pesse

Tegen de reclametoren van Pesse worden sinds de zomer van 2018 door omwonenden en Natuur en Milieufederatie Drenthe massaal bezwaren geuit, maar de toren staat nog steeds centraal in het ontwerpbestemmingsplan voor Green Planet. Samen met Natuurmonumenten heeft de federatie opnieuw bezwaar gemaakt en de gemeenteraad van Hoogeveen gevraagd de reclamemast uit het plan te schrappen.

Enorm negatieve impact

Eén lint van reclamemasten zal leiden tot nog meer ‘reclamevervuiling’, denkt Natuur en Milieufederatie Drenthe. ,,Als dit langs de A28 kan, zullen op meer plekken dit soort masten verschijnen. Het gevolg? Een enorme negatieve impact op de kwaliteiten van het Drentse landschap.”

GroenLinks Midden-Drenthe is het daar mee eens. De partij gaat in haar eigen gemeente bezwaar maken tegen de dertig meter hoge mast in Beilen en zal tijdens de commissievergadering Ruimte en Groen om helderheid vragen. ,,Als GroenLinks fractie zijn wij van mening dat een reclamemast van zo’n omvang niet in onze gemeente past. Voor het maken van reclame zijn talloze alternatieven. Dit moeten we niet willen”, zegt Liesbeth Visser, commissielid GroenLinks Zorg en Welzijn.

De gemeenteraad neemt binnenkort een besluit over de mast.