Kamerprijzen studentencampus Meppel omlaag na klachten studenten

VideoDe prijzen van de studentenkamers in de nieuwe campus in Meppel gaan omlaag na klachten van de studenten. De internationale studenten werden vorige week geconfronteerd met hogere prijzen dan vooraf geschetst.

Het leek zo mooi: een kamer voor tussen de drie- en vierhonderdvijftig euro in een nieuw complex met alle denkbare faciliteiten. Maar de realiteit leek vorige week, toen de eerste studenten hun intrek in de campus namen, een stuk weerbarstiger. De studenten tekenden contracten met daarop huurprijzen die beginnen bij 489 euro en oplopen tot 589 euro voor de grootste kamers.

Korting

Daarbij komen nog administratiekosten van meer dan honderd euro en kosten voor een ‘brandveiligheidspakket’. Het eerste jaar krijgen de studenten een korting van ruim honderd euro, waardoor de prijzen weer in de buurt komen van wat vooraf was voorgesteld. De korting is volgens beheerder Alvast een tegemoetkoming voor de overlast: sommige studenten zitten in een tijdelijke kamer en voorzieningen als douches en wc’s worden de komende weken gerealiseerd.

Maar de studenten maken zich zorgen over de komende jaren. ,,Als ik volgend jaar 514 euro moet betalen zoek ik wat anders”, zegt de Letse studente Ieva Simanavičiūtė (23). En dat terwijl de campus juist was bedoeld om de studenten hun gehele studieperiode van onderdak te voorzien.

Directeur Ton Gelmers van NHL Stenden, waar de bewoners van de campus allemaal de internationale pabo volgen, baalt dan ook van de ontstane situatie. De campus is een nauwe samenwerking tussen de gemeente Meppel, de school, de particuliere eigenaar en leegstandbeheerder Alvast. ,,Natuurlijk hebben ondernemers commerciële belangen. Maar de verhuurprijzen moeten wel reëel zijn”, zei hij eerder in deze krant.

Volledig scherm
videostil © DvhN

‘Meteen aan de bel’

,,We hebben nadat we de klachten van de studenten hoorden meteen aan de bel getrokken”, stelt de directeur. ,,In goed overleg met de verhuurder is de prijs zowat honderd euro naar beneden gegaan”, zegt Gelmers, doelend op de korting. Volgens de directeur is van misleiding ‘absoluut geen sprake’. ,,Het is onder tijdsdruk gebeurd, er is een inschattingsfout gemaakt.”

De studenten hoeven zich volgens Gelmers geen zorgen te maken over de kosten voor volgend jaar. ,,De servicekosten zijn nu hoog ingeschat, komend jaar moet blijken wat reële prijzen zijn. De kamerprijzen worden wat hoger dan ze nu zijn met de korting, maar lager dan in de huidige contracten staat. Ik denk dat ze uitkomen tussen de vier- en vijfhonderd euro. Ik ben ervan overtuigd dat het helemaal goedkomt, volgend jaar zit die campus gewoon vol.”

De woonbond, een organisatie die opkomt voor de belangen van huurders, is kritisch over de kosten die de studenten in Meppel moeten betalen.