Kitty zamelt ondergoed in voor daklozen: 'Dan heb je al geen dak boven je hoofd en dan heb je ook nog geen sokken of een onderbroek’

Drie boodschappentassen met daarin 110 paar herensokken, 54 herenonderbroeken, 2 T-shirts, 30 paar damessokken en 30 damesonderbroeken staan in de woonkamer van Kitty van der Mei-Thijsebaard. Bestemming: Daklozenopvang Cosis in Assen. En dan moet de échte inzamelmiddag nog beginnen.

Kitty start een inzamelactie voor ondergoed nadat ze op internet een foto voorbij ziet komen van fotograaf Joram Krol. Op de foto staat een dakloze man uit Groningen. Hij doet de ‘tetris challenge’. ,,Hij lag daar op de grond en om hem heen lagen al zijn spulletjes.” Eén ding valt haar op: ,,Hij had geen ondergoed, want dat wordt bijna niet ingebracht bij de kledinginzameling. Niemand denkt er natuurlijk aan om z’n versleten onderbroek in te leveren.”

Buren gelijk positief

De foto raakt haar. ,,Ik vond het zo raar om te zien. Dan heb je al geen dak boven je hoofd en dan heb je ook nog geeneens sokken of een onderbroek.” Haar actie begint met een bericht in de buurt-Facebookgroep. Zouden buren het zien zitten om haar te helpen met een inzameling, is de strekking van haar boodschap. ,,Ik kan wel met twee paar sokken aankomen maar daar hebben ze bij de opvang natuurlijk niet zoveel aan. Daarom wilde ik het groter aanpakken. Mijn buren reageerden gelijk positief.”

Volledig scherm
videostil © DvhN

Zaterdag inleverdag

Meer dan honderd brieven drukt ze vervolgens in de brievenbussen in haar straat. ‘Het idee is om voor slechts een paar euro een setje sokken, pakje onderbroeken of hemden te kopen en die te doneren aan ‘onze’ Asser daklozen’ staat erin. Zaterdagmiddag kunnen buren hun donatie langsbrengen maar enkele mensen die dan niet kunnen, hebben alvast ondergoed afgegeven. Vandaar die drie volle tassen in de woonkamer.

Moeilijke tijd voor mensen zonder thuis

Kitty hoopt dat meer mensen deze winterperiode aan de dakloze medemens denken. ,,Wij hebben het gewoon goed hier. Ik woon in een keurige, nette straat en ik dacht: ik kan het gewoon proberen. Het heeft nu al fantastisch uitgepakt. De sinterklaas- en kerstperiode staat voor veel mensen in het teken van samen zijn, warmte en cadeaus ontvangen. Maar het is een moeilijke tijd voor mensen die geen warm thuis hebben. Het is mooi om ze zo een beetje te kunnen helpen.”