Volledig scherm
© ANP XTRA

Man uit Coevorden krijgt negen maanden cel voor belaging ex en zoontje

Voor het belagen en bedreigen van zijn ex en zoontje, dwang en vernieling is een 26-jarige man uit Coevorden veroordeeld tot negen maanden cel, meldt het Dagblad van het Noorden vandaag. Hiervan zijn vier maanden voorwaardelijk. De man mag de komende twee jaar geen contact opnemen met zijn ex en het zoontje. De straf is nagenoeg gelijk aan de eis.

De man kon het niet verkroppen dat de relatie over was. De vrouw wilde in februari weggaan en het kind meenemen. Hij hield haar tegen. Ze mocht pas met het kind weg, als zij 200 euro betaalde. De vader van de vrouw bracht het geld. Dit is dwang, zei de rechter.

Daarna bleef de man de vrouw berichten sturen en bedreigen. Ook bedreigde hij het zoontje met de woorden dat het kind zijn moeder zou kwijtraken. De rechter vond het kwalijk dat de man zich liet leiden door zijn frustraties en daarbij niet aan zijn ex en kind dacht.

Verstandelijke stoornis

De man werd uiteindelijk in mei opgepakt na een vechtpartij bij een shoarmazaak. Hij vernielde daar een ruit. Ook vernielde hij een auto en bedreigde hij een agent. Door een verstandelijke ontwikkelingsstoornis lukt het hem niet de gevolgen van zijn daden te overzien. Hij is in verminderde mate toerekeningsvatbaar.

De man weigerde zich te laten onderzoeken. Om die reden is hier geen behandeladvies uitgebracht. De gemaakte schade moet hij wel vergoeden: ruim 1600 euro. Ook moet hij een eerder opgelegde voorwaardelijke taakstraf van 80 uur alsnog uitvoeren.