Mark Tuit vecht voor het enige edelhert in Drenthe. Vijf vragen over het imposante beest
Al twee jaar struint een wild edelhert door Drenthe. De provincie heeft besloten dat zijn laatste uren zijn geteld. Het beest moet worden afgeschoten. Mark Tuit van Het Instituut voor Natuurbeschermingseducatie Noord is een petitie begonnen om dat tegen te houden. Maar wat voor dier is het precies, hoe is het hier gekomen en waarom moet het dood? Het Dagblad van het Noorden stelde vijf vragen.
Delen per e-mail
1. Waar leven edelherten?
Edelherten komen hoofdzakelijk voor op de Veluwe. Daarnaast zijn ze ook te vinden in de Oostvaardersplassen, het Weerterbos in Limburg en Het Groene Woud in Brabant. Soms gaan edelherten zwerven. De Drentse viervoeter is waarschijnlijk afkomstig van de Veluwe.
2. Het edelhert leeft alleen, is dat normaal?
De mannetjes (herten) leven het grootste deel van het jaar samen in groepen (roedels). Dat geldt ook voor de vrouwtjes (hindes), zij leven samen met hun kalveren en eenjarige herten.
Dat dit dier alleen leeft, is volgens Ruud Kreetz van Natuurmonumenten niet ongebruikelijk, vertelt hij tegen RTV Drenthe. „Juist mannelijke edelherten leven solitair en verplaatsen zich ook als solitair dier van de ene naar de andere plek.”
3. Wat eten edelherten?
Edelherten zijn herbivoren. De grote grazers eten dus plantaardig voedsel. Ze hebben een grote variëteit aan voedsel op het menu staan. Zij eten onder andere: boomschors, heide, knollen, wortels, zaden, knoppen, gras en loof van bomen.
4. Waarom moet het dier worden afgeschoten?
Buiten de officiële leefgebieden is sprake van een nulstandsbeleid. Vanwege de verkeersveiligheid moeten de beesten worden afgeschoten. Dit gebeurde bijvoorbeeld in 2017 en 2019 toen er herten rondliepen bij Veenhuizen en Smilde.
5. Worden er vaak edelherten aangereden?
Volgens de provincie Drenthe levert het dier gevaar op voor het verkeer. Een edelhert is een flink zoogdier. Het kan maximaal 225 kilogram wegen en heeft een schouderhoogte van 130 cm.
Voor zover bekend heeft het edelhert in Drenthe nog nooit brokken veroorzaakt.
Maar er gebeuren wel ongelukken met edelherten, ook in Drenthe. In april 2015 werd bij Assen een edelhert doodgereden en op 11 november dit jaar reed een automobilist vlakbij Ede een edelhert aan.
De petitie om het edelhert niet te laten afschieten is inmiddels al ruim 5700 keer ondertekend.
Voor dit artikel zijn de websites van Park De Hoge Veluwe en Vereniging Het Edelhert geraadpleegd.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
eigen tuin eerst Tijd om de wilgen te knotten: zo doe je dat
Een geknotte boom ziet er prachtig uit. Als de grond niet bevroren is, kun je wilgen nu planten. En kortwieken. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt je op weg. -
Vitesse blijft in spoor Ajax na bliksemstart in Emmen
Vitesse heeft zich zaterdag weer naast Ajax aan kop van de eredivisie genesteld. De ploeg van trainer Thomas Letsch rekende na een bliksemstart in Emmen af met de hekkensluister van de competitie: 1-4. -
Huizenprijs ongekend hoog door schaarste: koper kan ‘kiezen’ uit amper twee huizen
Woningzoekenden hebben nog altijd grote moeite om een geschikte plek te vinden. Ze zijn bereid diep in de buidel te tasten, ondanks de economische onzekerheid die de coronapandemie met zich meebrengt. In de huurmarkt ontstaat wel ademruimte. -
Petitie tegen afschieten edelhert in Drenthe loopt als een trein
Een petitie om te voorkomen dat edelherten in Drenthe worden afgeschoten, wordt aan de lopende band ondertekend. -
Eerste zorgmedewerkers gevaccineerd in Amsterdam en Assen
In Amsterdam, Assen en Den Haag is het vaccineren van zorgpersoneel maandag begonnen. Op alle drie de locaties staan op de eerste dag zo’n driehonderd vaccinaties op de planning.
-
PREMIUM
Zo veranderen jouw arbeidsvoorwaarden in 2021
De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat we meer dan ooit thuiswerken. Dat heeft óók gevolgen voor ons loonstrookje en de secundaire arbeidsvoorwaarden die werkgevers willen bieden. Wat verandert er in 2021? En wat voor invloed heb je daar als werknemer zelf op? -
Gemeente Emmen organiseert game-evenement voor jongeren in coronatijd
De gemeente Emmen investeert 4000 euro in een event rondom online games. Jongeren kunnen met spelcomputer of telefoon online tegen elkaar spelen. -
Corona in Drenthe en Groningen: 191 besmettingen en 1 sterfgeval in het afgelopen etmaal. Bekijk hier de cijfers in jouw gemeente
Het RIVM noteerde over het afgelopen etmaal 90 nieuwe besmettingen met corona in Drenthe en 101 in Groningen. Dat zijn minder dan zaterdag. In Midden-Groningen is iemand overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Landelijk waren er 5407 nieuwe besmettingen. Bekijk hier de cijfers in jouw gemeente.