Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Meldkamer Noord-Nederland krijgt 71 meldingen van oververhitte pelletkachels

De brandweermeldkamer in Groningen, Drenthe en Friesland kreeg tussen oktober 2017 en december 2019 liefst 71 meldingen over oververhitte pelletkachels.

Dat schrijft Dagblad van het Noorden. In de meeste gevallen leidde dit niet tot een woningbrand. De problemen zijn echter dermate groot dat minister Raymond Knops van Binnenlandse Zaken in actie komt. Hij wil met de Nederlandse Haarden- en Kachelbranche afspraken maken over een betere kwaliteitsborging van installateurs.

Een pelletkachel is een moderne variant op de houtkachel. Hij brandt op kleine samengeperste houtkorrels. Kopers konden tot en met vorig jaar zo’n 500 euro subsidie krijgen op de aanschaf. Dat maakte de kachels populair; de minister meldt dat sinds de start van deze regeling in 2016 voor totaal 55.000 pelletkachels een ISDE-subsidie is verstrekt.

Onderzoek

Begin 2018 sloeg de brandweer in Noord-Nederland voor het eerst alarm. Zij startte onderzoek nadat er in Groningen, Drenthe en Friesland acht incidenten waren in drie weken tijd. ,,We gaan kijken welk patroon erin zit”, zei brandonderzoeker Peter Jaarsma van het Team Brandonderzoek (TBO). De onderzoeker vermoedde destijds al dat de fout lag bij de installatie en bij het gebruik van de kachels.

Minister Knops bevestigt die lezing nu, in antwoord op vragen van GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee. ,,De oorzaken kunnen liggen in zowel het verkeerde gebruik van de pelletkachel als in een onjuiste installatie.’’ In de meeste gevallen was er sprake van oververhitting of van een overmatige rookontwikkeling, veroorzaakt door een slechte installatie van kachel of pijp. Soms gooiden gebruikers ook simpelweg te veel houtkorrels in de la.

Brandweertips

Brandweer Nederland geeft op de eigen website inmiddels tips over een veilig gebruik van pelletkachels. Landelijke gegevens over aantallen en oorzaken worden niet bijgehouden. De minister moet zich verlaten op de vele voorvallen in Noord-Nederland.

Knops denkt dat de hausse van nieuwe aankopen wel voorbij is nu de ISDE-subsidieregeling is stopgezet. De CO2-reductie weegt niet op tegen de milieunadelen. Pelletkachels stoten veel fijnstof uit. Over 2018 verstrekte de overheid 110 miljoen euro subsidie, over 2019 100 miljoen euro. Tot 1 juli van dit jaar geldt nog een overgangsregeling voor mensen die vorig jaar een kachel kochten en achter het net visten omdat de subsidiepot leeg was.

Lage prijs

Pelletkachels zijn voor relatief lage prijzen te koop bij doe-het-zelfmarkten. Ze worden soms aangesloten zonder hulp van installateurs. De Kachel- en Haardenbranche maakte zich er om die reden hard voor dat er vanaf 2018 alleen subsidie werd gegeven als een expert de installatie van de pelletkachel verzorgde.