Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Minister: Windpark Drentse Monden zit radiotelescoop Lofar niet in de weg

Het windpark Drentse Monden en Oostermoer en de radiotelescoop Lofar van Astron kunnen naast elkaar bestaan. Tests hebben dat uitgewezen, meldt minister Eric Wiebes van Economische Zaken (EZ) in een brief aan de Tweede Kamer.

Kan radiotelescoop Lofar het windpark Drentse Monden nog tegenhouden? Het wachten is op een brief van de minister

De tests zijn uitgevoerd met de eerste windturbine aan de Drentse Mondenweg bij 1e Exloërmond en de antennes van radiotelescoop Lofar van Astron die in het gebied staan. Uit de analyse van de resultaten blijkt volgens Wiebes dat de gevoelige antennes niet meer hinder ondervinden van de windturbine dan is afgesproken in een convenant.

Storing

Het Agentschap Telecom stelde voorafgaand aan de metingen vast dat storing op de Lofar-telescoop kan worden veroorzaakt ‘door elektromagnetische stoorstraling van de windturbines en reflecties van straling via de windturbines’.

Zowel Astron als de initiatiefnemers van het windpark hebben concessies gedaan. Doel was om het effect op het wetenschappelijk programma voor de Lofar-telescoop te beperken.

Conclusie

Bewoners in het Mondengebied zaten met smart te wachten op de conclusie van de minister. De aanwezigheid van de Lofar-radiotelescoop was het enige dat de bouw van het windpark nog kon dwarsbomen. Ook is de nu verstuurde Kamerbrief voor de windboeren nog een soort van zwaard van Damocles dat hen boven het hoofd hing.

Nu de resultaten van de testmetingen binnen zijn, is volgens het ministerie aan alle voorwaarden voldaan voor de bouw van de andere 44 turbines. Het windpark wordt verdeeld over zes ‘lijnen’ op het grondgebied van de gemeenten Aa en Hunze en Borger-Odoorn. Naar verwachting is het windpark in 2021 operationeel.