Volledig scherm
Het pand van AAF in Emmen © Google Streetview (Dagblad van het Noorden)

Mogelijk 120 werknemers blootgesteld aan kankerverwekkende stof in luchtfilterfabriek AAF International Emmen

120 werknemers van luchtfilterfabriek AAF International Emmen hebben zich gemeld die zeggen mogelijk slachtoffer te zijn geworden van de blootstelling aan de kankerverwekkende stof formaldehyde.

Dat bleek maandagochtend tijdens de niet inhoudelijke behandeling van de rechtszaak in Zwolle, zo schrijft Dagblad van het Noorden.  De zogeheten regiezitting werd aangegrepen om onderzoekswensen neer te leggen. Volgens de officier van justitie zijn op voorhand 85 mogelijke slachtoffers aangeschreven door het OM. ,,Uiteindelijk hebben zich 120 blootgestelde werknemers gemeld.”

De zitting in de rechtbank van Zwolle werd bijgewoond door ruim twintig ex-medewerkers van luchtfilterfabriek AAF International uit Emmen.

Kankerverwekkende stof

Deze werknemers vrezen het slachtoffer te zijn geworden van blootstelling aan formaldehyde toen zij werkten in een productiehal van AAF International. De medewerkers van de fabriek van AAF International in Emmen zijn bijna vier jaar lang blootgesteld aan deze kankerverwekkende stof. Zij hielden zich bezig met het maken van filterdoeken. Daarbij werd lijm gebruikt die formaldehyde bevat.

De 57-jarige operationeel directeur Peter E. uit Coevorden en de 48-jarige fabrieksmanager Danny G. uit Emmer-Compascuum van AAF International worden door het Openbaar Ministerie gezien als verdachten in deze zaak. Ze werden vorig jaar gearresteerd. Volgens het OM wisten deze twee leidinggevenden van de fabriek in Emmen dat meerdere werknemers werkten met het kankerverwekkende formaldehyde terwijl ze daar niet goed tegen beschermd waren.

De inhoudelijke behandeling, zo bleek tijdens de regiezitting, zal nog enige tijd op zich laten wachten. Zo wil AAF International nog een toxicoloog laten kijken naar de zaak. En specifiek naar de gevolgen die formaldehyde mogelijk kan hebben. Het Openbaar Ministerie wil dat ook.

Danny G. was ter goeder trouw, zei zijn raadsman. ,,Hij was ook dagelijks op die afdeling.” Volgens hem is G. zeer geëmotioneerd en wil deze zaak zo snel mogelijk achter zich laten. Zowel de fabrieksmanager als de operationeel directeur waren niet aanwezig tijdens de regiezitting.

Groene kleurstof

Het onderzoek naar AAF International Emmen, Peter E. en Danny G. kwam in 2017 aan het rollen toen een werkneemster zich meldde dat ze tijdens het werken op de productieafdeling was blootgesteld aan een groene kleurstof. Het bleek om formaldehyde te gaan en de gemeten waarden waren hoger dan wettelijk mag. Formaldehyde kan leiden tot ernstige vormen van kanker.

AAF International trok vorig jaar september de stekker uit de luchtfilterfabriek in Emmen. De fabriek verkaste naar Oost-Europa. Volgens AAF International heeft deze stap niks te maken met het strafrechtelijke onderzoek.