Volledig scherm
Windmolens, foto ter illustratie © ANP

Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid wil niet reageren op knip-en-plakwerk-kritiek uit Drenthe

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid wil niet inhoudelijk reageren op de kritiek die burgemeester Jan Seton van Borger-Odoorn deze week uitte op een rapport uit 2018. Die zei dat het rapport waarin ‘extremistisch verzet tegen windturbines’ in Groningen en Drenthe werd beschreven, enkel en alleen was gebaseerd op berichten uit de media.

De NCTV wil daar niets over zeggen. ,,Wij gaan niet de bronnen van onze rapporten per paragraaf bespreken’’, zegt woordvoerder Lodewijk Hekking.

Hekking wil alleen ‘in algemene zin’ opmerken dat de NCTV zich bij het opstellen van rapporten zoals het bekritiseerde ‘Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland’ van september 2018 doorgaans baseert op open bronnen zoals media en gesloten bronnen zoals de politie en de AIVD.

‘Knip-en-plakwerk’

Maar Seton zei eerder deze week tegen Dagblad van het Noorden dat daar in dit geval geen sprake van is geweest.

Seton voerde eerder dit jaar samen met commissaris van de Koning Jetta Klijnsma een gesprek met de NCTV, waarin uit de doeken werd gedaan dat de paragraaf over Groningen en Drenthe enkel was gebaseerd op mediaberichten. Seton sprak van ‘bij elkaar gegoogeld knip-en-plakwerk’ waarmee het volgens hem geplaatst werd ‘tussen jihadisten, salafisten en IS-sympathisanten’.

Een bron op het Drentse provinciehuis bevestigde tegenover DvhN reeds de uitleg van Seton over hoe het rapport tot stand zou zijn gekomen: gebaseerd op berichten uit de pers.

Seton baalt daar - inmiddels wel ruim een jaar na dato - openlijk van. Vooral van het feit dat de lokale overheden en de provincie destijds niet zijn geraadpleegd. ,,We hadden dat beeld in dat rapport kunnen nuanceren’’, zei hij.

Op een informatiebijeenkomst voor omwonenden van het windpark Drentse Monden en Oostermoer maakte Seton er deze week ook twee keer een opmerking over.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof schreef destijds: ‘het extremistisch verzet tegen windmolenparken neemt vooral in Drenthe en Groningen in sommige gevallen buitenwettelijke vormen. Bedreiging, intimidatie en vernieling worden hierbij toegepast.’

Weggezet als terroristen

Het rapport van de NCTV zette veel kwaad bloed bij lokale bestuurders, maar vooral bij omwonenden en tegenstanders die zich voelden weggezet als terroristen. Het Openbaar Ministerie in Noord-Nederland bevestigde overigens de paragraaf in het rapport. ,,Die definitie past heel goed bij wat hier gebeurt, bij deze manier van actievoeren’’, zei officier van justitie Pieter van Rest tegen DvhN.

De afgelopen jaren was zeker sprake van extreme vormen van verzet tegen de komst van de twee windmolenparken aan beide zijden van de provinciegrens tussen Groningen en Drenthe. Op akkers werden ijzeren voorwerpen gevonden, die schade aanrichtten bij landbouwmachines. Pamfletten met bestuurders vermomd als nazi’s werden in dorpen op straat gehangen. Boeren, bestuurders en ondernemers ontvingen dreigbrieven. Drie keer werd asbest gedumpt.

Op verdenking van betrokkenheid

Afgelopen zomer werden Jan Nieboer, voorman van Platform Storm, en Jan H. voormalig voorman van Storm Meeden, aangehouden en wekenlang vastgezet, op verdenking van betrokkenheid bij het extreme verzet. H. zit nog altijd vast. Nieboer is vrijgelaten in afwachting van zijn proces.

De classificatie van het Groningse en Drentse windmolenverzet werd in latere rapporten van de NCTV overigens afgezwakt. In het rapport dat volgde op de uitgave van september 2018 werd het windmolenverzet niet genoemd. In de laatste uitgave staat het onder een kopje ‘Snijvlak activisme en extremisme’. ,,Dat doen we vaker, bij nieuwe ontwikkelingen’’, aldus NCTV-woordvoerder Hekking.