Volledig scherm
Het boerenprotest. © Videostill

Niet iedereen gelukkig met nieuwe boerenactie, want 'die komt te snel en de stemming kan kantelen'

Het lijkt erop dat boeren en aannemers in het Noorden niet staan te trappelen om uit protest tegen het stikstofbeleid vanaf 16 oktober te gaan kamperen op het Binnenhof in Den Haag.

Een rondje langs de velden door Dagblad van het Noorden leert dat de oproep van Farmers Defence Force (FDF), ook gericht aan mensen in de bouw en visserij, te snel komt na het massale boerenprotest op het Haagse Malieveld van vorige week dinsdag. Met die actie kweekten de boeren veel goodwill. De angst is dat de stemming omslaat en burgers en politici zich tegen de boze en miskende agrariërs keren.

‘Farmers Defence Force wil politiek harder raken’

,,Weer een actie? Ja, ik heb het ook gelezen en neem het ter kennisgeving aan’’, zegt Jan Bloemerts van landbouworganisatie LTO Noord. ,,Farmers Defence Force wil de politiek harder raken door het Binnenhof te bezetten. Dat kan. Dat is een keuze. Wij hebben een ander pad gekozen en dat geldt evenzo voor Agractie.’’ Laatstgenoemde organisatie is de mildere poot van het boerenprotest.

Bloemerts: ,,Wij gaan de dialoog aan met de politiek. Dat is niet altijd even stoer, maar de feiten spreken in ons voordeel en dan is het in mijn ogen niet handig twee keer in korte tijd actie te voeren. In het Nederlandse polderlandschap wordt het beleid gemaakt en daar maken wij deel van uit. Op basis van de juiste cijfers en goede argumenten hopen wij de overheid te overtuigen. Maar willen we iets doen aan het verdienmodel van de boeren, dan moeten we ook in gesprek met de retailers en de consumenten.’’

Boerin Agnes: Wel druk op ketel houden

Boerin Agnes van de Ven-Lensing, mede door haar optreden in het tv-programma Boer Zoekt Vrouw een van de bekendste noordelijke agrariërs, is bij de komende actie niet van de partij. Vorige week deed ze wel voor overgave mee. Het is niet alleen de volle agenda die haar ervan weerhoudt nog eens naar Den Haag af te reizen. ,,We moeten richting de politiek druk op de ketel houden, maar deze nieuwe actie komt binnen de gestelde termijn van vier weken en dat is niet wat we met de minister hebben afgesproken.’’

Jos Ubels uit Anderen, boer en lid van Farmers Defence Force, zei na de actie van vorige week dat de politiek aan zet is en in elk geval vier weken tijd moet krijgen om de situatie voor boeren te verbeteren.

Hakselen

Op de nieuwe actie van FDF wil hij niet reageren. ,,Ik ben druk met mais hakselen.’’ Hij verwijst door naar woordvoerder Jeroen van Maanen van FDF, maar die neemt niet op. Zijn voicemail meldt dat de berichtenbox tjokvol is en er geen nieuwe berichten kunnen worden ingesproken.

Genoeg gepraat, tijd voor actie, is het motto van Farmers Defence Force. Het zijn vooral jonge boeren en boerinnen die bij deze protestclub zijn aangesloten. FDF communiceert vooral via de sociale media met de volgers. Landelijk heeft FDF ruim 12.600 boeren digitaal gemobiliseerd. In Drenthe heeft de organisatie de meeste noordelijke volgers: ruim 1100. Groningen volgt met bijna 850 en in Friesland zijn op een haar na 800 volgers.

Aannemers: Wij zijn niet van die actievoerders

Voormalige FDF-lid en mede-organisator van het Malieveld-protest Arjen Schuiling uit Tynaarlo is volgende week eveneens niet van de partij. ,,Aardappels rooien’’, laat hij weten. Aannemers, die hard worden getroffen door de stikstofperikelen, lopen ook niet warm voor de bezetting van het Haagse Binnenhof. ,,Wij zijn niet van die actievoerders’’, laten de regionale bestuursleden van Bouwend Nederland in Groningen en Drenthe onafhankelijk van elkaar weten. Bouwend Nederland hoopt dat de oproep van het kabinet aan gemeenten en provincies om de vastgelopen vergunningprocedures zo snel mogelijk vlot te trekken, effect heeft.

Bloemerts en Van de Ven zijn bang dat boeren, met weer een actie, hun eigen ruiten ingooien. ,,FDF is een heel stoere club met een stoer logo. Tegen het militante aan. En ik wil niet denigrerend doen, maar FDF manifesteert zich op de sociale media, heeft geen leden maar volgers en is al met al heel anoniem. Nu staan de mensen nog achter de boeren, maar er is niet veel voor nodig om de stemming te laten kantelen. Wat we nu hebben opgebouwd, moeten we niet om zeep helpen.’’

Agnes is het roerend met hem eens: ,,We hebben laten zien dat dat we gezamenlijk kunnen optrekken, met bijna de hele samenleving achter ons. Laten we hopen dat dit zo blijft.’’