Volledig scherm
Exterieur van de rechtbank in Assen. © ANP

OM eist 12 jaar cel voor Peter R. na wurgen echtgenote in De Groeve

De 56-jarige Peter R. moet 12 jaar naar de gevangenis wegens het om het leven brengen van zijn vrouw Marion in hun huis in De Groeve. Dat heeft de officier van justitie namens het Openbaar Ministerie (OM) geëist. R. wordt doodslag ten laste gelegd en geen moord.

Dat schrijft Dagblad van het Noorden. R. staat dinsdag terecht voor het wurgen van zijn 59-jarige vrouw op 17 juni in hun huis aan de Driehoekskamp in De Groeve. Hij deed dat, zo bekende hij tijdens de rechtszitting in de rechtbank van Assen, nadat zijn vrouw had gezegd bij hem weg te gaan. Ze was verliefd op een andere man, een vriend van haar man.

‘Niemand krijgt haar’

De 56-jarige man kon dit op geen enkele wijze verkroppen en wurgde haar. In de woning werden twee briefjes gevonden die de verdachte richtte aan de minnaar van zijn vrouw. In beide briefjes schrijft hij dat de man zijn vrouw niet krijgt. ,,Niemand krijgt haar. Ik ben ook dood”, staat er onder meer.

Nadat hij zijn vrouw om het leven bracht, reed Peter R. naar Meerwijckstrand in Kropswolde om een einde aan zijn leven te maken. Hij dronk een flesje landbouwgif (Roundup) op, maar raakte uiteindelijk in paniek. Toen de politie arriveerde heeft R. direct bekend zijn vrouw om het leven te hebben gebracht. ,,Zij wilde mij verlaten en dat laat ik niet gebeuren.”

Deskundigen die hem onderzochten, hebben een persoonlijkheidsstoornis vastgesteld. Zij vinden dat hij moet worden behandeld in de gevangenis. R. wordt verminderd toerekeningsvatbaar geacht. De officier van justitie vindt dat er onvoldoende bewijs is voor moord, wel voor doodslag. De strafzaak gaat verder met het pleidooi van advocaat Erik Stoeten.

 1. LIVE: 102.000 namen Holocaust-slachtoffers worden voorgelezen in Westerbork. Luister hier mee
  Play

  LIVE: 102.000 namen Holocaust-slachtof­fers worden voorgele­zen in Westerbork

  In herinneringscentrum Kamp Westerbork in Drenthe worden vanaf woensdag 22 januari om 17 uur zes dagen en vijf nachten lang de namen voorgelezen van de 102.000 Nederlanders die in de Tweede Wereldoorlog werden vermoord in of gedeporteerd naar Auschwitz, Sobibor, Theresiënstadt, Bergen Belsen en andere vernietigingskampen. Het voorlezen is op deze nieuwssite live te volgen en duurt tot 27 januari. Op die dag - 75 jaar na de bevrijding van Auschwitz - wordt de holocaust internationaal herdacht.
 2. Mede-verdachte Ruinerwold voelt zich onbegrepen: ‘Wat is er strafbaar aan geloven in God?’
  RECHTSZAAK RUINERWOLD

  Me­de-verdachte Ruinerwold voelt zich onbegrepen: ‘Wat is er strafbaar aan geloven in God?’

  De 67-jarige vader Gerrit-Jan van D. die negen jaar lang met zes kinderen in totale afzondering leefde op een boerderij in Ruinerwold, heeft zijn oudste kind een tijd lang verbannen naar een hondenhok. Zo liet hij zijn andere kinderen zien dat dit kind de familie in gevaar bracht. Mede-verdachte Josef B. vindt dat er niets verkeerds gebeurde. ,,Ik heb een rein geweten.”