Volledig scherm
Een gebouw van GGZ Drenthe in Asse © Google Streetview

Onrust bij GGZ Drenthe over voortbestaan jeugdhulp

Medewerkers van de GGZ Drenthe hebben donderdag te horen gekregen dat het voortbestaan van de jeugd- en kinderpsychiatrieafdelingen wordt bedreigd. Dat zou komen doordat gemeentes niet akkoord gaan met de gevraagde tarieven voor de zorg.

Onder medewerkers is veel onrust ontstaan over de mededeling. Volgens hen zou onder meer de specialistische zorg voor gezinnen die in gecompliceerde (crisis)situaties zitten in de gevarenzone komen. ,,Ons management werkt keihard om een deal te krijgen, maar ik maak mij grote zorgen. Ik zie dagelijks de ellende van de gezinnen, waarbij je kunt denken aan kinderen met een doodswens. Ik moet er niet aan denken dat wij niet meer kunnen ingrijpen. Ik vind dat hier een grens overgegaan wordt’’, zegt een medewerker die anoniem wil blijven.

‘Doel is dat de kosten jeugdzorg omlaag gaan’

Janneke Wilpshaar, woordvoerder van de GGZ Drenthe, zegt dat de onderhandelingen met de gemeentes nog lopen en dat er gedurende het proces geen mededelingen gedaan worden. Wethouder Harmke Vlieg (CU) uit Assen laat weten dat het gesprek met de GGZ nog moet plaatsvinden. De gesprekken tussen de gemeente Emmen en de GGZ lopen nog, zegt wethouder Robert Kleine (CDA). ,,Of wij volgend jaar bezuinigen op de tarieven? Nee, ook daar kan ik niks over zeggen.’’ Volgens Kleine is het uiteindelijke doel wel om de kosten voor jeugdzorg omlaag te brengen. Onlangs is ook een analyse van de oplopende kosten gemaakt voor de jeugdzorg in de Drentse gemeenten.

Door de grote tekorten op het zogenoemde sociaal domein (waaronder ook de jeugdzorg valt), moeten veel Drentse gemeenten fors bezuinigingen.