Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

'Ook na zomervakantie nog lang niet alle leerlingen naar school’

Scholen van het voortgezet onderwijs gaan er vanuit dat ook in september nog lang niet alle leerlingen naar school kunnen. Ze bereiden zich voor op een lange periode van fysiek- en afstandonderwijs, meldt het Dagblad van het Noorden.

,,Tot de zomervakantie komen leerlingen naar school én geven we lessen op afstand. We zien dat als een proefperiode. Onze ervaringen gebruiken we voor het volgend schooljaar’’, zegt Matthias Kooistra van het Esdal College in Emmen. De anderhalve regelmaatregel blijft volgens hem ook na de zomervakantie van kracht. Ook andere Groninger en Drentse schoolleiders gaan daar van uit en grijpen de weken tot de zomervakantie aan te oefenen met de combinatie fysiek- en digitaal onderwijs.

Kleine groepen in lokalen

De scholen mogen vanaf 2 juni weer open mits leerlingen en leraren onderling anderhalve meter afstand houden. Dat betekent dat ongeveer een kwart tot een derde van de leerlingen naar school kan. Voor scholen is het een grote puzzel dat voor elkaar te krijgen. Ze moeten leerlingen in kleine groepen over de lokalen verdelen en hebben meer personeel nodig.

Het Roelof van Echten kiest ervoor de komende weken alleen leerlingen met achterstanden naar school te laten gaan en jongeren die nog toetsen moeten maken. ,,We zitten immers in de afronding van het schooljaar’’, zegt Albert Weishaupt van de school.

Livestream lessen

Het Esdal maakt een rooster voor alle leerlingen. ,,Leerlingen willen elkaar en de docenten weer zien’’, zegt Kooistra. ,,Alleen de leerlingen met achterstand laten komen, vind ik stigmatiserend.’’ Bovendien wil de school oefenen met livestream-onderwijs. De leraar geeft op school een kleine groep les, de andere leerlingen kijken thuis mee. Kooistra: ,,We denken zo dubbel werk te voorkomen en zien het als een test voor volgend schooljaar.’’

Extra vervoer

Op de persconferentie van dinsdagavond zei premier Rutte dat scholen zelf vervoer moeten regelen voor leerlingen die ver weg wonen. Maar die soep wordt niet zo heet gegeten als ie wordt opgediend.

Ze moeten vervoer regelen in overleg met bus- en treinmaatschappijen voor leerlingen die 8 kilometer of verder van school wonen en die normaal gesproken ook met het OV komen. In Hoogeveen en Emmen komen de meeste leerlingen op de fiets. Anders is het voor het Parcival College en Gomarus College in Groningen. Hun leerlingen komen van heinde en verre. Beide zijn aan het inventariseren hoeveel leerlingen het betreft en overleggen volgende week met onder meer Qbuzz en NS over extra inzet van materieel. Ook willen ze ouders vragen kinderen te brengen en halen.

Qbuzz en NS

Qbuzz rijdt vanaf 2 juni weer met de reguliere dienstregeling maar mag tot maximaal 40 procent van de passagiers vervoeren. Reizigers moeten allemaal een mondkapje dragen.

Aangezien Qbuzz nog niet alle opgaven van scholen binnen heeft, weet ze nog niet of het tot problemen leidt. Ze kan extra bussen inzetten, zegt Michel van der Mark van het bedrijf. Volgende week moet er meer duidelijkheid zijn.