Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Ook woningcorporaties in Drenthe en Groningen moeten huizen bouwen voor spoedzoekers

Woningcorporaties in Noord-Nederland hebben plannen om tijdelijke woningen te bouwen voor mensen die met grote spoed een woning nodig hebben, dat blijkt uit een rondgang van het Dagblad van het Noorden.

De ogen van de corporaties zijn vooral gericht op de stad Groningen, maar ook in de gemeente Tynaarlo liggen concrete plannen op tafel en in zuidwest Drenthe zijn de eerste gesprekken gestart.

Mensen die snel een huis nodig hebben

Spoedzoekers worden ze genoemd: mensen die om zeer uiteenlopende redenen heel snel een huis nodig hebben. Ze komen hier tijdelijk werken of studeren, zijn net gescheiden of zijn dakloos door psychosociale problemen. Het gebruikelijke toewijzingssysteem van de sociale verhuurders biedt hiervoor meestal geen soelaas.

Voor deze groep bouwden de corporaties de afgelopen drie jaar landelijk al 1500 huizen, de verwachting is dat daar de komende jaren 10.000 bij komen. De landelijke koepel van corporatie Aedes baseert die verwachting op een enquête onder de achterban.

Door tijdelijke huizen te bouwen op een locatie die braak ligt in afwachting van een definitieve bestemming, kunnen spoedzoekers sneller geholpen worden en neemt de druk op de reguliere markt af, is de verwachting. Niet alle corporaties zijn hierover enthousiast, blijkt uit Aedes’ onderzoek. ‘Waarom tijdelijk bouwen als er permanent huizen nodig zijn’, is volgens Aedes een veel gehoord bezwaar.

Vizier gericht op stad Groningen

„Het een sluit het ander niet uit”, reageert directeur Jan Jaap Vogel van de Groningse corporatie Nijestee. Zijn corporatie bouwt zowel permanent als tijdelijk. „We zijn met de gemeente in gesprek over de bouw van 400 tijdelijke woningen. Die zijn voor allerlei doelgroepen die snel ergens moeten wonen.” Over locaties is Vogel nog in gesprek met de gemeente.

Ook Lefier - met woningen in Groningen, Midden-Groningen, Stadskanaal, Borger-Odoorn en Emmen - denkt na over tijdelijke woningen. Deze corporatie richt hierbij vooral het vizier op de stad Groningen, zegt een woordvoerder. „Daar is de wachttijd toch het langst.”

Woordvoerder Corien Koetsier van de gemeente Groningen bevestigt de gesprekken met de corporaties over de bouw van meer tijdelijke woningen. In juni stuurt wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) de Woonvisie aan de gemeenteraad, waarvan het tijdelijk wonen onderdeel is. Koetsier waarschuwt dat het vinden van goede locaties geen sinecure is. Concrete zaken zijn volgens haar dan ook nog niet te melden.