Volledig scherm
Exterieur van de rechtbank in Assen. © ANP

Pedofiele man die probeerde kleuter in Assen te verkrachten blijft in tbs-kliniek

Een 44-jarige ex-Assenaar, die in september 2014 een 5-jarig meisje probeerde te verkrachten in een lift in Assen, blijft nog minimaal twee jaar in een tbs-kliniek.

Dat heeft de rechtbank in Assen donderdag bepaald. De man zit sinds april 2016 in de kliniek. Hij is eind 2015 veroordeeld tot twee jaar cel en tbs. De man kampt met een pedofiele stoornis en depressies. Vanaf de pubertijd heeft hij gevoelens voor kinderen. Hij werd twee keer eerder veroordeeld voor ontucht met meisjes. Voor de laatste veroordeling in 1999 onderging hij een langdurige behandeling in een psychiatrische kliniek.

In 2014 ging het weer fout toen de man terugviel in gebruik van alcohol en drugs. Hij viel de kleuter bij een flat in Assen aan. Het meisje vluchtte een lift in. De Assenaar rende haar achterna. In de lift betastte hij haar. Het meisje ging hard gillen, waardoor zij de aandacht van omstanders trok. Die zagen hoe de man probeerde te voorkomen dat het kind de lift uitkwam.

‘Zie mezelf niet meer als monster’

Donderdag bleek in de rechtbank in Assen dat de man het ermee eens is dat zijn tbs wordt verlengd. In de kliniek is vastgesteld dat hij ook een autistische stoornis heeft. ,,Daardoor ben ik mezelf beter gaan begrijpen. Ik zie mezelf niet meer als een monster.” De man vindt dat de tijd moet worden genomen om hem te behandelen.

  1. Mede-verdachte Ruinerwold voelt zich onbegrepen: ‘Wat is er strafbaar aan geloven in God?’
    RECHTSZAAK RUINERWOLD

    Me­de-verdachte Ruinerwold voelt zich onbegrepen: ‘Wat is er strafbaar aan geloven in God?’

    De 67-jarige vader Gerrit-Jan van D. die negen jaar lang met zes kinderen in totale afzondering leefde op een boerderij in Ruinerwold, heeft zijn oudste kind een tijd lang verbannen naar een hondenhok. Zo liet hij zijn andere kinderen zien dat dit kind de familie in gevaar bracht. Mede-verdachte Josef B. vindt dat er niets verkeerds gebeurde. ,,Ik heb een rein geweten.”