Volledig scherm
Een politieauto, foto ter illustratie. © ANP XTRA

Politie rukt uit naar 't Ruige Veld in Rolde na escalatie zorginstelling; zorgbegeleiders vertrekken direct

Meerdere politieagenten zijn vanmiddag uitgerukt naar ‘t Ruige Veld in Rolde omdat bewoners van de zorginstelling daar met elkaar op de vuist zouden zijn gegaan.

De politie Noord-Nederland bevestigt dit. ,,Er was onenigheid tussen mensen in of vlakbij een van de panden”, aldus een woordvoerder. De agenten hebben de situatie weten te sussen. Er is niemand aangehouden.

Zeer gespannen

De chaos bij ‘t Ruige Veld lijkt inmiddels compleet. Cliënten melden dat de zorgverleners die zijn ingevlogen om de situatie over te nemen van de vorige zorgstichting zijn vertrokken. Zij voelen zich, aldus aanwezigen, onveilig op de locatie. Volgens hen hebben de tijdelijke begeleiders ook helemaal geen contact gehad met de 24 aanwezige cliënten.

De situatie op de locatie ‘t Ruige Veld is zeer gespannen nu burgemeester Anno Wietze Hiemstra donderdag besloot om in te grijpen. Volgens de gemeente Aa en Hunze is de situatie op de zorglocatie acuut. Burgemeester Hiemstra heeft de zorg door Stichting Altijd Zorg stop laten zetten. Dit is inmiddels overgenomen door andere zorgverleners.

Hiemstra wilde ook de 24 cliënten vrijdag over laten brengen naar andere locaties. De rechtbank Noord-Nederland stak daar in een spoedzitting een stokje voor. De gemeente Aa en Hunze moet over een paar dagen laten weten wat er precies moet gebeuren op de betreffende locatie.

Politiehelikopter boven Rolde

Na de melding over de escalatie rukte ook de politiehelikopter uit die boven ‘t Ruige Veld cirkelde. Dit was min of meer een toevalligheid. ,,De politieheli was toevallig boven Noord-Nederland aan het vliegen en is na de melding gaan kijken. Inmiddels is de helikopter al weer weggevlogen.”

  1. Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid wil niet reageren op knip-en-plakwerk-kritiek uit Drenthe

    Nationaal Coördina­tor Terrorisme­be­strij­ding en Veiligheid wil niet reageren op knip-en-plak­werk-kri­tiek uit Drenthe

    De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid wil niet inhoudelijk reageren op de kritiek die burgemeester Jan Seton van Borger-Odoorn deze week uitte op een rapport uit 2018. Die zei dat het rapport waarin ‘extremistisch verzet tegen windturbines’ in Groningen en Drenthe werd beschreven, enkel en alleen was gebaseerd op berichten uit de media.