Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Provincie Drenthe zet voor verduurzaming in op lokale initiatieven

Onder de noemer ‘samen doorpakken’ wil de provincie Drenthe de komende jaren meer samenwerken met maatschappelijke partners, ondernemers en inwoners om de energietransitie te realiseren. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

De provincie heeft als doel om in 2050 net zoveel energie op te wekken als dat er gebruikt wordt. In 2030 moet daarom al 40 procent van de opgewekte energie hernieuwbaar zijn.

Een belangrijke onderdeel in de realisatie hiervan is de samenwerking met lokale verduurzamingsprojecten. Via de platformen Ik Ben Drents Ondernemer en Het Drents Energieloket worden inwoners geïnformeerd over financiële ondersteuning voor verduurzaming. De provincie wil hierbij ook de nadruk leggen op eenvoudig uit te voeren maatregelen. ‘Niet iedereen hoeft direct een isolerende schil om het huis te plaatsen of een warmtepomp aan te schaffen’, meldt gedeputeerde Tjisse Stelpstra (ChristenUnie) toe. ‘Radiatorfolie plaatsen of contact opnemen met een Energiecoach is ook al een mooie eerste stap in de goede richting’.

Netbeheerder

Naast de aandacht voor lokale initiatieven gaat de provincie ook in gesprek met verschillende netbeheerders. Met hen wordt onder andere gesproken over de aanleg van energiehubs, hergebruik van fossiele gas-infrastructuur en waterstof als nieuwe energiedrager.