Volledig scherm
De beruchte bocht krijgt nu een verharde berm © Google Streetview

Provincie laat bij Lhee berm van 'horrorbocht' verstevigen

De provincie laat op dit moment bij Lhee de berm van de N855 verharden. Hier, op de rand van het Dwingelderveld, verloor in november een trucker de macht over het stuur.

Een aannemer is in opdracht van de provincie begonnen om langs de Spieregerweg, zoals de route hier heet, zogenoemde grasbetontegels aan te brengen. Voor het verkeer is tijdelijk maar één rijstrook beschikbaar. De zachte berm wordt over een breedte van circa 80 centimeter verhard.

Werkzaamheden in ‘horrorbocht’

Het gebeurt aan de buitenkant van de ‘horrorbocht’ ter hoogte van Lhee waar half november een vrachtwagenchauffeur, rijdend richting de A28, haar combinatie niet meer in bedwang had.

De rechterwielen raakten van het asfalt af. De vrouw probeerde haar trekker met oplegger terug op de rijbaan te manoeuvreren. Maar bij dit tegensturen ging het faliekant mis. De combinatie boorde zich aan de andere kant van de weg door een heg en denderde vervolgens de tuin van een woning in. Op amper een meter van de gevel kwam het gevaarte tot stilstand.

Achter gevel sliep de baby

De chauffeur van de rode Scania kwam met de schrik vrij. De bewoners van Spieregerweg 5 hebben alle geluk van de wereld gehad: precies achter deze gevel lag hun toen drie maanden oude baby te slapen.

Woordvoerder Bart Raaijmakers legt uit dat de provincie bij inspecties van haar wegennet onder meer let op bermschade. Die geeft een indicatie van de kennelijke moeite die automobilisten er hebben om met alle wielen op het asfalt te blijven. ,,De schade in deze bocht is duidelijk aanwijsbaar. Tel daarbij op dat het om een flauwe bocht gaat en dat de rijbaan ter plekke vrij smal is”, verklaart hij de bermversteviging.

Andere bochten blijven ongemoeid

Volgens Raaijmakers worden andere, vergelijkbare bochten in de N855, de doorgaande route tussen Frederiksoord en de A28, ongemoeid gelaten. Hij zegt dat de provincie niet heeft overwogen om ook borden te plaatsen, die automobilisten voor de horrorbocht waarschuwen.

Het gezin dat de trekker met oplegger ‘op visite’ kreeg, is na het ongeval zelf ook in actie gekomen. Sinds een jaar ongeveer wonen ze hier. Ze zijn enorm geschrokken van het ongeluk. Deze winter lieten ze op eigen kosten een 50 meter lange en pakweg een meter hoge aarden wal aanleggen rond hun tuin. Staatsbosbeheer, waarvan het gezin de grond pacht, heeft daarmee ingestemd.

‘In 2011 reed bus wél de gevel in’

,,We willen niet dat er nóg eens verkeer de bocht uitvliegt en bij ons de tuin inrijdt. In 2011 zou hier ook al eens een bestelbus van de weg zijn geraakt. Die is toen wél de gevel in gereden”, vertelden Freek en Saskia van Iersel twee weken geleden aan Dagblad van het Noorden.

  1. LIVE | Politie houdt vier betogers aan voor belediging, opruiing en verstoren openbare orde
    Boerenprotest

    LIVE | Politie houdt vier betogers aan voor belediging, opruiing en verstoren openbare orde

    Duizenden boeren hebben zich vandaag verzameld in Den Haag om te protesteren tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Het protest begon op de Koekamp, maar toen de boze boeren zich wilden verplaatsen naar het ministerie van Landbouw greep de politie in. Farmers Defense Force-voorman Mark van den Oever stelde het kabinet een ultimatum en riep om 15.00 uur na het verlopen ervan op om stickers te gaan plakken als ‘ludieke actie’. Volg alle ontwikkelingen in ons liveblog.