De 34-jarige Halil Erol werd in februari 2010 als vermist opgegeven.
Volledig scherm
De 34-jarige Halil Erol werd in februari 2010 als vermist opgegeven. © ANP/AD

Psychiatrisch rapport over Meppeler moordverdachte in zaak Halil Erol is begin mei klaar

Het onderzoek en de observatie in het Pieter Baan Centrum naar verdachte Matthias M. (43) uit Meppel zal begin mei klaar zijn. M. wordt verdacht van het vermoorden en in stukken zagen van de toen 36-jarige Halil Erol uit Steenwijk. Dat meldt het Dagblad van het Noorden

Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) bekend gemaakt tijdens een zogeheten pro formazitting op donderdagochtend in de rechtbank van Zwolle. Verdachte M. was zelf niet aanwezig bij deze niet-inhoudelijke zitting.

In principe is het einddossier klaar, meldde de officier van justitie. Alleen het psychiatrische onderzoek naar de 43-jarige ex-tbs’er Matthias M. is nog niet klaar. De advocaat van Matthias M. heeft nog wel verzocht om de historiegegevens van zowel de telefoon van haar cliënt als die van het slachtoffer. Het OM gaf aan die te zullen geven.

Dochter heeft slachtofferadvocaat

Halil Erol verdween op zaterdag 6 februari 2010 spoorloos. Hij zou die avond bij zijn ex-vrouw in Meppel zijn geweest om zijn laptop, die zijn oudste dochter van hem had geleend, weer op te halen. Daar was Matthias M. ook bij aanwezig.

Het slachtoffer uit Steenwijk is vermoord, door de jaren heen zijn meerdere lichaamsdelen van Erol teruggevonden. Erol was vader van twee kinderen. Zijn dochter heeft een slachtofferadvocaat in de arm genomen, zo bleek tijdens de zitting van donderdagochtend.

September vindt inhoudelijke behandeling plaats

Op 30 april en op 9 juli vinden nog twee pro formazittingen plaats in deze moordzaak. De rechtbank van Overijssel verwacht op 3 september de zaak tegen Matthias M. en zijn twee medeverdachten inhoudelijk te kunnen behandelen. ,,Dat gaat een hele dag duren”, verwacht de voorzitter van de rechtbank.

Tijdens een eerdere pro forma maakte het OM bekend dat er diverse DNA-sporen (haren) zijn gevonden. Het gaat onder meer om DNA van Matthias M., van zijn vriendin (ex-vrouw van Erol) en van het slachtoffer. M. heeft in een eerdere zitting ontkend iets met de moord of het verdwijnen van Erol van te doen te hebben.

Haar van M. gevonden

Volgens het OM is er een haar van M. gevonden bij een zak waar lichaamsdelen van Halil Erol in zijn verpakt. Het gaat om een hoes van een IKEA-stoel. De armen (zonder handen), bovenbenen en voeten werden in deze IKEA-zak op 22 juni 2010 gevonden in de Steenwijker Aa bij Eesveen. In de bossen van het natuurgebied De Kiersche Wijde bij Wanneperveen zou Matthias M. een deel van de romp van Erol hebben begraven in een aangetroffen dekbedovertrek. De romp werd op 31 januari 2013 door twee wandelaars gevonden.

De Meppeler verdachte heeft ook zo’n soort dekbed gehad, blijkt uit een foto die in 2006 in de Van Mesdagkliniek in Groningen van M. is gemaakt. M. verbleef daar als tbs’er nadat hij in oktober 1997 de toen 29-jarige fysiotherapeute Anne-Marie van Loon bij de Spokeplas in Noordwolde had vermoord. Van Loon werd doodgeschopt door de toen 20-jarige M. na een mislukte vrijpartij. Hij kreeg acht jaar gevangenisstraf en tbs opgelegd.