Volledig scherm
© ANP XTRA

PvdA: 'Heeft provincie Drenthe geprobeerd om vertrek Kamer van Koophandel tegen te houden?’

De Drentse statenfractie van de Partij van de Arbeid (PvdA) zegt ontstemd te zijn over het nieuws dat de Kamer van Koophandel (KvK) per 1 januari uit Drenthe vertrekt. Dat meldt het Dagblad van het Noorden

De afgelopen negen jaar was de laatste vestiging van de KvK gelegen in het pand van het huidige NHL Stenden Hogeschool aan de Van Schaikweg in Emmen, maar die sluit eind dit jaar vanwege bezuinigingen de deuren.

‘Op andere gedachten brengen’

De PvdA wil van het college van Gedeputeerde Staten (GS) weten of zij op de hoogte was van dit vertrek en of zij geprobeerd heeft het vertrek tegen te houden. ,,Is GS het met ons eens dat het sluiten van deze vestiging slecht is voor de startende ondernemers in Drenthe en heeft zij nog geprobeerd om de KvK op andere gedachten te brengen en ze eventueel tijdelijk in Drenthe te houden?”, zegt statencommissielid Fenneke Mensen-Maat. ,,Zo nee, is het college nog van plan om dit alsnog te doen?”

‘Neemt de provincie extra maatregelen?’

Ook willen de sociaaldemocraten weten of Gedeputeerde Staten extra maatregelen gaat treffen om het gat op te vangen voor startende ondernemers. Starters zijn vanaf 1 januari namelijk gedwongen om naar Groningen of Zwolle uit te wijken om zich in te schrijven als ondernemer. Parkmanagement Emmen heeft in de persoon van Herman Idema kantoorruimte en een veilige internetverbinding aangeboden, zodat ondernemers zich toch in Emmen kunnen inschrijven. Maar dat plan is door de KvK afgewezen, omdat het niet past in de bezuinigingsplannen.

  1. LIVE: 102.000 namen Holocaust-slachtoffers worden voorgelezen in Westerbork. Luister hier mee
    Play

    LIVE: 102.000 namen Holocaust-slachtof­fers worden voorgele­zen in Westerbork

    In herinneringscentrum Kamp Westerbork in Drenthe worden vanaf woensdag 22 januari om 17 uur zes dagen en vijf nachten lang de namen voorgelezen van de 102.000 Nederlanders die in de Tweede Wereldoorlog werden vermoord in of gedeporteerd naar Auschwitz, Sobibor, Theresiënstadt, Bergen Belsen en andere vernietigingskampen. Het voorlezen is op deze nieuwssite live te volgen en duurt tot 27 januari. Op die dag - 75 jaar na de bevrijding van Auschwitz - wordt de holocaust internationaal herdacht.