Volledig scherm
Een standbeeld van Bartje in Assen © ANP

Ranja en taart (géén bruine bonen) op de verjaardag van Bartje in Assen

Taart, ranja en snoep volop, maar geen bruine bonen op Bartjes verjaardag zaterdagmiddag in Assen. Geen kind die er om rouwde.

Bartje is twaalf jaar geworden. Dat doet hij vele jaren, elk jaar twaalf worden. Op klompen, met boerenkiel, korte corduroy broek, gebreide sokken en een pet op gaat het Drentse kereltje met ieder kind op de foto op het Koopmansplein in Assen.

Het is een speciale verjaardag, want het is 65 jaar geleden dat het beeld van Bartje is geplaatst in de tuin van het oude gemeentehuis in Assen.

Bekend van boek en tv

Het jongetje werd bekend door het boek Bartje van Anne de Vries en vooral door de tv-serie begin jaren zeventig. In het Drents. Wie kent niet zijn kreet: ‘Ik bid niet veur brune bonen’.

Cas Straatman, ook twaalf jaar, kent Bartje’s beroemdste uitspraak wel. ,,Geleerd van juf op school. Ze heeft uitgelegd wie hij is en wat hij deed.” Cas staat bij de ranja en taart. Het zoete spul trekt wespen aan en die probeert hij te vangen met een bekertje.

Bartje loopt ondertussen rond langs de kinderen op het Koopmansplein. Hij helpt Tanisha Nieuwhoff (10) met de spijkerpoepen, een van de vele spelletjes die jongste jeugd kan doen deze middag.

Spijker

,,Je moet iets naar voren buigen”, zegt Bartje. En warempel, het helpt. Tanisha heeft haar spijker in de fles gekregen. Heeft zij wel eens van Bartje gehoord?

,,Die ken ik van mijn opa en oma. Die hebben een Bartjebeeld in de tuin.” Wie Bartje nog niet kent, komt dat te weten tijdens het verteltheater dat de voorstelling Bartje is Beroemd! speelt?

We willen Bartje meer bekendheid geven, zegt Elise van der Laan die vandaag in de huid is gekropen van Lammegie, Bartje’s zus. Zij organiseert het feestje in Assen, namens de ondernemersclub Vaart in Assen. ,,Mensen boven de vijftig kennen Bartje wel, de jongere generaties veel minder.”

Nieuwe tv-serie

Om Bartje beter bekend te maken daagde RTV Drenthe Elise van der Laan uit om samen een nieuwe tv-serie te maken. Een luchtkasteel of niet? Een tv-serie kost veel geld. ,,Het zou geweldig zijn. Het is een enorme klus. Maar wie weet. Het begint wel te kriebelen.”

  1. LEES TERUG | Aantal boeren toch over snelweg terug naar huis, politie grijpt in
    Boerenprotest

    LEES TERUG | Aantal boeren toch over snelweg terug naar huis, politie grijpt in

    Duizenden boeren hebben zich vandaag verzameld in Den Haag om te protesteren tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Het protest begon op de Koekamp, maar toen de boze boeren zich wilden verplaatsen naar het ministerie van Landbouw greep de politie in. Farmers Defense Force-voorman Mark van den Oever stelde het kabinet een ultimatum en riep om 15.00 uur na het verlopen ervan op om stickers te gaan plakken als ‘ludieke actie’. Wij hielden vandaag een liveblog bij dat je hieronder terug kunt lezen.