Rechtszaak in Assen: ‘Ik wil niet te diep ingaan op wat mijn vader mij allemaal heeft aangedaan. Want dan voel ik mij weer heel ellendig en vies’
Breekbaar, maar toch standvastig klinken de woorden van Eline donderdag door de zittingszaal van de rechtbank in Assen ,,Ik ben vanaf de scheiding van mijn ouders de dupe geworden van seksueel misbruik door mijn vader. Niemand weet hoeveel pijn en verdriet ik al die keren dat hij mij verkrachtte, heb gehad.”
Delen per e-mail
Dat schrijft Dagblad van het Noorden. Pas acht jaar oud was Eline toen het seksueel misbruik begon. Haar vader (51) uit Nieuw-Buinen wordt ervan verdacht dat hij zijn dochter tot haar zestiende ernstig heeft misbruikt.
Hij is er niet, want zijn advocaat revalideert van een ernstig ongeval en is daardoor verhinderd. De strafzaak wordt daarom uitgesteld.
Het zou de tweede keer zijn dat Eline voor niets naar de rechtbank komt om haar verhaal te doen. Dat terwijl terwijl de jonge vrouw speciaal is overgekomen uit het buitenland, waar zij sinds een paar jaar woont en werkt. De rechtbank besluit daarom dat zij haar slachtofferverklaring toch mag voorlezen. Het wordt muisstil in de rechtszaal als zij met haar verhaal begint.
Geheim houden
Eline vertelt dat zij op de basisschool naar de schoolpsycholoog moet vanwege gedragsproblemen. Alle gesprekken bij de psycholoog gaan over haar gedrag, ook als zij later bij jeugdhulpverlening komt. ,,Door mijn opstandige tienerjaren moest ik in therapie. Ik moest elke keer maar aanhoren hoe slecht mijn gedrag was, terwijl ik heel goed wist wat er werkelijk met mij aan de hand was. Maar dat moest ik geheim houden van mijn vader. Ik wilde dat ze mij met rust zouden laten. Ik had hem immers beloofd om het nooit tegen iemand te vertellen.”
Verdriet
Rond haar twintigste vertrekt Eline naar het buitenland. Zij gaat aan het werk en krijgt een goede band met haar baas. Aan hem vertelt zij voor het eerst haar verhaal. ,,Naast het feit dat mijn vader mij jarenlang seksueel had misbruikt, had ik ook veel verdriet dat hij steeds geld van me wilde. Ik heb toen ook aan mijn baas verteld dat mijn vader een alcoholprobleem had. Uiteindelijk kwam de vraag of er niet meer aan de hand was. Huilend heb ik toen verteld wat er met mij gebeurd is.”
Details over het misbruik geeft de jonge vrouw niet. Dat is te moeilijk voor haar. ,,Ik wil liever niet te diep ingaan over wat hij mij allemaal heeft aangedaan. Als ik daar weer aan denk voel ik mij heel ellendig en vies. Ook lichamelijk had ik vaak pijn als hij, om het zomaar te zeggen, bij mij naar binnen ging. Ik was een kind.”
‘Het is niet eerlijk dat mijn vader zich slachtoffer voelt’
Eline richt zich ook rechtstreeks tot haar vader: ,,Ik heb zo vaak gezegd dat ik niet wilde. Hoe vaak heb je me toen beloofd dat je zou stoppen? Ik zei dat het pijn deed en huilde. Weet je dat nog of interesseerde het je gewoon niks?”
Het jarenlang misbruik heeft diepe sporen nagelaten bij Eline. ,,Het gaat slecht met mij. Vanaf mijn puberteit leef ik dag en nacht met depressies. Ik heb vaak geen zin meer in mijn leven. Ik word door mijn vader voor leugenaar uitgemaakt. Hij heeft in een brief geschreven dat ik zijn leven heb verpest. Dit maakt me zo kwaad. Hij heeft alles verpest voor mij. Ik merk dat ik moeite heb met deze rechtszaak. Niet omdat ik me schuldig voel, juist niet. Ik ben blij dat ik aangifte heb gedaan. Het is niet eerlijk dat mijn vader zich slachtoffer voelt terwijl hij de dader is.”
De strafzaak tegen de verdachte vader wordt 11 augustus behandeld. Eline is niet haar echte naam.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
14
Driekwart van commando's in spe haalt de opleiding niet, waarom is dat?
Misschien is de opleiding van de Korps Commandotroepen wel de zwaarste die er is. Ongeveer 80 procent van de kandidaten haalt de eindstreep niet eens. Universitair hoofddocent Ruud den Hartigh werkt nu samen met zijn team aan een oplossing. Door de commando’s in spe te volgen en de data te analyseren, hopen ze erachter te komen wat de grote uitval veroorzaakt. -
PREMIUM
Dit zijn de beste treinstations van 2020: check hier jouw stad of dorp
Reizigers oordelen steeds tevredener over de treinstations in hun stad of regio. Dat blijkt uit de nieuwe Stationsbelevingsmonitor 2020 van ProRail en NS, waarvoor 70.000 reizigers zijn geënquêteerd. Best gewaardeerde station blijft het Limburgse Klimmen-Ransdaal, beste grote station Arnhem CS. -
Grote brand bij Attero in Wijster na twee uur onder controle
Bij afvalverwerker Attero in Wijster heeft woensdagochtend een grote brand gewoed. -
Dit café vraagt extreem bedrag voor een kop koffie: ‘Krijg ik er een ticket naar Rome bij?’
Een café in het Australische Melbourne heeft een bijzonder kopje koffie op de menukaart staan. Vooral de prijs springt in het oog: 198 Australische dollars, omgerekend zo'n 123 euro. Toch zijn er klanten die het kostbare goedje graag willen proberen. -
Gladheid veroorzaakt ongelukken in Gasteren Noordscheschut en Zeijen
In drie Drentse gemeenten zijn vrijdagochtend ongelukken gebeurd door de gladheid. Dat meldt RTV Drenthe.
-
Hoogeveen als eerste plaats in Nederland met strenge vorst
Voor het eerst in ruim twee jaar tijd is er weer strenge vorst in Nederland. In Hoogeveen daalde als eerste plaats in Nederland de temperatuur maandag rond 23.30 uur naar -10,2 graden. Op 23 januari 2019 werd op hetzelfde weerstation in Hoogeveen ook -10,2 graden gemeten, meldt Weer.nl. -
Anti-windmolenactivist Jan Nieboer over strafzaak: als verdachte hangt er toch een waas om je heen
De 62-jarige anti-windmolenactivitist Jan Nieboer uit 2e Exloërmond zat vorig jaar zes weken in voorarrest op verdenking van het sturen van dreigbrieven naar ondernemers. Nieboer, woordvoerder van actiegroep Platform Storm, hoopt vurig dat de rechtbank zich op korte termijn buigt over zijn strafzaak. Dat schrijft het Dagblad van het Noorden. -
Bijbaan kwijt, studievertraging en kosten: 'Elke maand lastig om mijn studie te betalen'
Van zorgeloos studeren is tijdens de coronacrisis geen sprake. Studenten maken meer studiekosten door opgelopen studievertraging, velen zijn hun bijbaan kwijtgeraakt, ze lenen meer en maken zich daardoor ook zorgen over hun financiële toekomst.