René Karst
Volledig scherm
René Karst © Eigen foto

René Karst is weer thuis (en mist de smaak van 'dreuge worst')

René Karst bracht vorige week naar buiten dat hij het coronavirus heeft en meldt nu dat hij weer thuis is. ,,Wat een serieus virus! Ik ben nog steeds van mening dat er mensen rondlopen die deze ziekte onderschatten. Je hebt het gevoel dat je lichaam een marathon aan het lopen is zonder dat je er voor hebt getraind”, vertelt de Hoogeveense zanger op zijn Facebookpagina.

Dat schrijft Dagblad van het Noorden. Bij Karst zit er vooruitgang in. ,,In het begin kwam ik zowel links als rechts aan het infuus te liggen. Er werden buisjes bloed afgenomen en ik kreeg van die stickertjes op mijn borst en kwam aan de hartbewaking te liggen. Ik dacht alleen maar: ‘Jullie doen maar, want erger kan het ook niet worden.’ Kreeg 4 liter zuurstof toegediend en hoestte me helemaal kapot.”

De artsen kwamen elke dag bij Karst kijken. Ze vertelden dat zijn lichaam zelf de weg naar boven moest zien te vinden. ,,Na een paar dagen (ik lag inmiddels op de vijfde kamer en was dus al 4 keer verhuisd) kwam de arts langs en vertelde dat de zuurstoftoevoer langzaam zou worden afgebouwd. Ik werd van de hartbewaking gehaald en men had het gevoel dat we goed bezig waren. De ‘malaria’pillen bleef ik doorslikken en paracetamol om de koorts te drukken en tegen de hoofdpijn. De zuurstof werd teruggebracht van 4 naar 3 naar 2 en uiteindelijk kon ik zonder. Ik wilde uit bed om aan het tafeltje te zitten maar dat was nog (en is nog steeds) een aanslag.”

Karst heeft geen vingertoppen meer over. ,,Onvermoeibaar komt het personeel van het ziekenhuis elke dag vier keer langs om bloed te prikken: bloeddruk, hartslag, zuurstofsaturatie (ik noemde dat Satudarah) enz. Iedere dag kreeg ik injecties in mijn buik en bovenbeen.”

Betere ‘cijfers’

De artsen zagen het bij Karst positief in. ,,Ze werden enthousiast omdat ik steeds meer- en betere ‘cijfers’ kreeg. Ik ben inmiddels twee dagen koortsvrij en kreeg al weer wat ‘praatjes’. De longarts kwam vertellen dat ik klaar was om de rest van het herstel thuis te gaan doen en dus ben ik vandaag ontslagen en weer naar huis. Ik mag de komende tien dagen enkel eten, drinken en praten maar verder geen lichamelijke inspanningen verrichten.” Maar dat was hij ook niet van plan.

,,Wat heb ik een reacties gehad de afgelopen week en wat was de één na de ander bezorgd over hoe het met me ging. Ik heb waarschijnlijk het komende jaar nog wel nodig om te reageren op iedereen die een kaartje heeft gestuurd! Echt honderden en ook bloemen en andere lieve- en lekkere dingen. Duizend maal dank aan iedereen die ook mijn gezin heeft bericht op welke manier ook, maar vooral dank aan de zorg. Ik hoop nu alleen dat de smaak en de geur weer terug komt! Want ik mis de smaak van ‘dreuge worst’!”