Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Ruim drieduizend krabbels tegen aanpassen afvalinzameling

Welgeteld 3067 handtekeningen overhandigde de Klazienaveense Esther Louwes maandagochtend aan wethouder René van der Weide (Wakker Emmen) als protest tegen het aanpassen van de afvalinzameling.

Dit aantal protestkrabbels zorgt er niet voor dat de grijze bak straks weer vaker wordt geleegd. Wel komt de gemeente met meer informatie voor haar burgers.

De Klazienaveense Esther Louwes startte drie weken geleden een petitie tegen het aanpassen van de afvalinzameling in de gemeente Emmen. In plaats van eens per twee weken, wordt de grijze bak met ingang van deze maand nog maar eens in de drie weken geleegd. Ook is de groene container in de wintermaanden minder vaak aan de beurt. De verandering is volgens Van der Weide noodzakelijk omdat de tarieven voor het verbranden van restafval fors zijn gestegen. Door de ingreep verwacht Emmen jaarlijks rond de vier ton in euro’s te besparen.

Meer draagvlak

Quote

Als we die informatie in juni hadden gehad, dan hadden we al een tijdje kunnen wennen

Esther Louwes

Het voorstel viel niet in goede aarde bij Louwes en met haar ruim drieduizend anderen, die de petitie ondertekenden. Naast een vrees voor overvolle containers en een toename van het zwerfafval, was de Klazienaveense ook niet te spreken over de manier waarop het besluit is genomen. ,,Ik heb het gevoel dat de burger totaal niet is meegenomen in deze beslissing. Als we mee hadden kunnen denken, dan was er ook meer draagvlak voor deze keuze geweest.”

De wethouder is zich ervan bewust dat het besluit weerstand oproept, maar volgens hem was er geen logische andere keuze dan om minder vaak de containers te legen. ,,Of we hadden op een heel andere manier moeten gaan inzamelen.” Hij wees er daarnaast op dat met beter scheiden nog een hoop valt te winnen omdat uit analyses blijkt dat nog veel afval in de grijze container verdwijnt dat daar niet in hoort. En dat andere gemeentes zoals Coevorden en Hoogeveen Emmen al zijn voorgegaan door minder vaak de grijze bak te legen. ,,Daar lukt het ook.”

‘We hadden dit eerder uit moeten leggen’

De wethouder was dan ook niet van plan om zijn besluit terug te draaien. Al gooide hij de deur niet helemaal dicht. ,,Stel dat na een half jaar blijkt dat we een volledig verkeerde beslissing hebben genomen, dan kunnen we heroverwegen of we niet wat anders moeten gaan doen’’, vertelde hij.

Van der Weide was het wel met Louwes eens dat de gemeente al eerder meer informatie had kunnen verstrekken over het besluit. Volgens de Klazienaveense weten veel mensen niet waarom deze keuze is gemaakt, welke uitwijkmogelijkheden er allemaal zijn voor wie straks te veel afval heeft en wat de tips en trucs zijn om afval beter te scheiden. ,,Als we die informatie in juni hadden gehad, dan hadden we al een tijdje kunnen wennen”, vertelde ze. Van der Weide onderschreef dat: ,,We hadden dit eerder uit moeten leggen. Als dat voor de zomervakantie hadden gedaan, dan hadden we heel veel vragen kunnen beantwoorden.”

Wakker geschud

Om dat probleem alsnog te tackelen, gaat de gemeente samen met Louwes nadenken over een manier om alle informatie over de afvalinzameling op een rijtje te zetten en te verspreiden onder de inwoners. Hoe dat er precies uit moet komen te zien, is nog niet bekend.

Louwes hoopt dat haar petitie de wethouder wakker heeft geschud. ,,En dat hij dit niet nog een keer op deze manier gaat doen.”